Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yıllık kazancın büyük bölümünü kaybetmiş olan Almanya hisse senetleri, analistlere göre fiyat ivmesini kaybetme sinyali veriyor.

DAX Endeksi’nin 50 günlük hareket ortalaması bir yıl içinde ilk kez 200 günlük ortalamasının altına iniyor. Teknik analistler için bu durum, fiyat ivmesinin kaybolduğuna yönelik bir işaret. Endeks Nisan ayında rekor seviyesine ulaşmasından bu yana yüzde 18 düştü ve yıllık yükselişini yüzde 3.5’a indirdi.

Paris’teki BBSP SAS kıdemli piyasa stratejistlerinden Jean-Charles Gand, “Bu durum piyasanın, Ağustos ayındaki düşük seviyesinin tekrar test edildiğini görmek ve hatta belki de yeni bir düşük seviyeye dokunmak istediği anlamına geliyor. Şimdi karşı karşıya olduğumuz şey derin bir düzeltme fakat uzun vadede yukarı yönlü bir trend içerisinde sadece periyodik bir düzeltme” dedi.

DAX Endeksi, Ağustos’ta dört yıl içerisindeki en büyük gerilemeyi kaydetti ve kısa bir süreliğine ayı piyasasına girdi. Endeksteki düşüşte ihracatçıların yavaşlayan Çin ekonomisinden olumsuz etkileneceği endişeleri etkili oldu. Endeks, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB), euroda düşüşü tetikleyerek parasal genişleme programını uygulamaya koyması ile bu yıl yüzde 26 kadar yükseldi.

DAX Endeksi fiyat ivmesini kaybettiği en son dönemde beş hafta içerisinde yüzde 12 gerileyerek bir yılın en düşüğüne gerilemişti. Endeks daha sonra yüzde 44 artış kaydederek Nisan ayındaki rekor seviyesine geldi.