Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Ağustos ayı istihdam verisi yatırımcıya faiz oranları üzerinden yön bulma konusunda pek de yardımcı olmadı, ABD hisse senetleri değer kaybetti. Dalgalı küresel piyasalar ve ekonominin gücüne dair artan endişe ortamı işleri kolaylaştırmıyor. 

Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 1,5 kayıpla New York'ta yerel saatle 16.00'da 1,921.22 puana indi. Gösterge endeksi bu hafta yüzde 3.4 gerilerken Aralık ayından bu yana da en kötü ikinci performansını sergilemiş oldu. Dow Jones Endüstriyel Endeksi 272.38 puan ya da yüzde 1.7 düşüşle 16,102.38 seviyesine indi. Piyasalar pazartesi günü İşçi Bayramı nedeni ile kapalı olacak. ABD Borsalarındaki işlemler 3 aylık ortalamanın yüzde 10 altında.

Toronto'daki Manulife Asset Management Ltd. fon yöneticisi Patrick Blais konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Bu bir tür yarısı boş bardak günü. An itibarı ile çok fazla tedirginlik var, haliyle piyasanın agresif tepki vermesi normal." yorumunda bulundu. 

ABD hisse senedi piyasasında S&P 500, so 12 günde 6 kez gerilerken düşüşü de yüzde 1'i aştı. Bunun öncesinde ise Temmuz ayında buna benzer 10 düşüş oldu. Bloomberg'in veri tabanına göreyse Eylül ayı tarihsel olarak S&P 500 için en kötü ay. 1927'den bu yana hisse senedi göstergesinin Eylül ayında ortlama yüzde 1.1 düşüşte olduğunu görüyoruz.

İstihdamdaki artış beklentilerin altında kalırken, yukarı yönlü revize edilen Temmuz ve Haziran ayındaki yükselişleri takip etti. İşsizlik oranı Nisan 2008’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ortalama saatlik ücret beklentilerin üzerinde yükseliş gösterdi.

ABD'de Tarım Dışı İstihdam Ağustos'ta 173 bin arttı. Beklenti 217 bin artış olacağı yönündeydi. Önceki dönemdeki  215'lik artış ise 245 bine revize edildi.