Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar hisse senetleri ve paraları düşerken haftalık bazda da kayıp verdi. Kayıpta ABD işsizlik oranının Fed'in tam istihdam diye öngörüdüğü seviyeye gerilemiş olmasının etkisi mevcut. Tam istihdam Fed'in faiz artırmak için en önemli hedeflerinden biri.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı verilere göre işsizlik oranı yüzde 5.1 ile 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye gerildi. Dünyanın en büyük ekonomisindeki bu gelişme ile birlikte gelişen ülke varlıkları Cuma günü kayıplarını genişletti.

Fed Başkan Yardımcısı Stanely Fischer,geçtiğimiz hafta Jackson Hole toplantılarında enflasyonda yukarı yön öngördüğünü açıklamış, böylece Fed yetkililerinin 16 - 17 Eylül'de gerçekleştirecekleri toplantıda faiz artırma kararı alabileceklerine dair beklentiyi de artırmıştı. Bu gelişme ile birlikte bu hafta riskli varlıklar olan talep ise azaldı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 düşüşle New York'ta 788.59 puan oldu. Endeks son 5 günde yüzde 3.9 geriledi, Nisan ayından bu yana ise 19 haftanın 15'inde düşüş gösterdi. Çin'in 11 Ağustos tarihinde para birimi yuanı beklenmedik devalüasyonu ile birlikte hisseler yüzde 10 düştü. Hisselerin düşüşünde dünyanın 2 numaralı ekonomindeki yavaşlamanın küresel talebe zarar vereceğine dair endişelerin derinleşmesi etkili oldu. 20 gelişen ülkenin para biriminin göstergesi bu hafta yüzde 1.8 gerilerken rekor düşük seviyeyi de genişletti. 

Societe Generale SA stratejisti Bernd Berg, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Faizin Eylül'de artma ihtimali masada kalmayı sürdürüken gelişen piyasa hisseleri üzerindeki baskı da sürüyor. İşsizlik oranı yüzde 5.1'e gerilemişken eğer Fed yetkililerş harekete geçmezlerse, ellerinde böyle bir rakam varken neden hala beklediklerini açıklamakta zorlanırlar. Fed toplantısının öncesinde varlıklarda daha da satış öngörüyorum." yorumunda bulundu.