Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15.40'ta güncellendi)

Bakır, Çin’in bakır ithalatının artması ve arzın daha sınırlı olacağı endişesi ile emtiada yükselişlere öncülük ediyor.

Sanayi metallerinin en büyük tüketicisi Çin, bakır cevheri ithalatının Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 19 yükseldiğini açıkladı. Ülke öte yandan totalde yaklaşık 11 milyar dolarlık demir yolu projesi onayladı. Londra Metal Borsası (LME) tarafından takip edilen bakır stokları 15 ayın en büyük düşüşünü gösterdi. Söz konusu gerileme talebin arttığı veya arzın sıkılaştığına işaret etti.

Çin’de bakır kullanımının yavaşlaması, arz fazlası sorunu ile birleşerek geçtiğimiz ay fiyatların 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açmıştı. Bu da madencilik şirketlerini maliyetlerde kesintiye gitmeye, varlık satışlarına ve projeleri ertelemeye zorladı. Glencore Plc Pazartesi günü yaptığı açıklama ile bakırda yılın en büyük üretim indirimini yapacağını duyurdu. Şirket geniş çaplı bir yapılandırmaya giderek gerileyen emtia fiyatları ile başa çıkmaya çalışıyor.

Amsterdam’daki ABN Amro Bank NV analistlerinden Casper Burgering, “Glencore üretimi düşürdüğünde bu, piyasa dengesi için kesinlikle olumlu olacak. Ancak öte yandan Çin’den iyi bir haber geldiğinde baz metal gelişmelerine doğrudan yansıyor” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, LME’de yüzde 2.2 yükselerek yerel saat ile 12.08’de ton başına 5,259 dolara geldi. Söz konusu yükseliş Bloomberg Emtia Endeksi’nde günü en büyük artışı olarak kaydedildi. LME’de işlem gören diğer 5 sanayi metali en az yüzde 0.9 artış gösterdi.

Aralık vadeli bakır kontratı New York Comex’te yüzde 3.4 yükselerek pound başına 2.39.15 dolara geldi.

(15.40'ta güncellendi)