Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Asya'daki hükümetlerin finans piyasalarına istikrar kazandırabileceğine ilişkin iyimserlikle, Japonya'da Avrupa'ya, küresel hisse senetlerine gelen alımlara karşın, dün gerçekleştirdiği bu yılın ikinci en büyük rallisini sürdürmekte güçlük çekiyor. ABD Hazine tahvilleri ve yen, güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebin azalması ile zayıfladı.

Amerikan gösterge endeksleri, Fed'in gelecek haftaki toplantısında etkili olabilecek ABD açık iş pozisyonları verisindeki yükselişin ardından, yüzde 1'lik kazançlarını geri vererek dalgalı bir seyir izledi. Gelişen piyasa hisse senetleri değer kazandı ve Avrupa hisse senetleri, Çin'in yuanı devalüe etmesinden önceden bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi. Yen zayıfladı. ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti ve bu hareket sonucu 10 yıllıkların faizi son bir ayın en yükseğne çıktı.

Chicago'da BMO Global Asset Management kıdemli yatırım stratejisti Brent Schutte, "JOLTS açık iş pozisyonları verisindeki büyük sıçrama vardı ve iyi haber kötü haber olarak algılanmış görünüyor," dedi ve "İnsanlar şimdi dikkatlerini verilere çevirdi. Zira Fed onlara bunu yapmalarını söylemişti. Bu veri Fed'in faiz artırımını yeniden tabloya sokabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, dünkü yüzde 2.5'lik rallinin ardından, New York saati ile 11:28'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu. Endeks bugün, Temmuz ayında açık iş pozisyonları verisinin beklenenden daha fazla artması ve bunun da iyileşen istihdam piyasası için ek bir işaret olmasının ardından kazançlarını geri verdi.

Yatırımcılar Fed'in, gelecek haftaki toplantıda ihtimalin azalmasına karşın, bu yıl içinde faiz artırımına gideceğini düşünüyor.

(20:10'da güncellendi)