Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, piyasa volatilitesinin etkili olduğu seanst değer kaybetti ve Salı günkü bu yılın ikinci en büyük kazancının yarıdan fazlasını geri verdi.

Erken saatlerdeki kazançlar, açılan iş pozisyonu verisinin beklenenden daha iyi çıkması ve Apple'ın yeni ürünlerinin tanıtımı yapılırken, şirket hisselerindeki sıçramanın ivme kaybetmesi ile birlikte satışların artmasının etkisi ile yerini kayıplara terk etti. Açılış öncesi, vadeli endeks kontratları, Japonya ve Çin'deki güçlü yükselişlerin etkisi ile yukarı yönde hareket etti ve açılışta hisseler alım gelmesini sağladı. Enerji hisseleri, petroldeki yüzde3.9'luk düşüşün etkisi ile geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.4 düşerek günü 1,942.20 puandan tamamladı. Endeks gün içinde yüzde 1'e kadar çıkarttığı kazancını geri verdi. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi dün yüzde 2.5 yükseldi ve 26 Ağustos'taki yüzde 4'lük çıkışın ardından bu yılın ikinci en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi 239 puan ya da yüzde 1.45 düşüşle 16,254 puandan kapanırken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.14 kayıpla günü 4,757 puandan tamamladı.

New York'ta Conifer Securities LLC hisse senetleri işlem direktörü Rick Fier, "Dün satıcıların çoğu, çok az alımla birlikte, greve çıkmış gibi göründü, bugün ise çok fazla alım yoktu," dedi ve "Açılan iş pozisyonları verisinin faiz artırımını işaret etmesi satış getirdi" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de bugün açıklanan JOLTS açılan iş pozisyonları verisi Temmuz ayında, işe almalarda soğuma olduğu bir dönemde, rekor seviyeye çıktı. Bu durum işletmelerin kalifiye eleman bulmakta zorluk çektiklerini işaret ediyor. Doldurulması beklenen pozisyon sayısı 430,000 ile Nisan 2010'dan beri en büyük artışını göstererek 5.75 milyona çıktı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin 5.3 milyon seviyesinde çıkması bekleniyordu. İstihdam piyasasında iyileşme işaret eden veriler, Fed'in fazi artırımına gideceğine ilişkin beklentileri güçlendiriyor.

(23:10'da güncellendi)n