Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımını tartışacağı toplantının yapılacağı haftadan önceki son iş gününde, yatırımcıların temkinli bir tutum almaları ile birlikte düşerken ve haftalık kazancının bir kısmını geri verirken, emtia grubu düştü ve ABD Hazine tahvilleri son dört günde ilk kez değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi Temmuz ayından bu yana en iyi haftalık kazancına yöneldi ve Avrupa ve Çin hisse senetleri geri çekildi. Petrol varil başına 45 doların altına indi ve bakır son beş günde ilk kez değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri, Euro Bölgesi ülke tahvilleri ile birlikte, güvenli liman alımlarının desteğiyle yükseldi.

Londra'da Peregrine & Black Ltd. kıdemli satış traderı Markus Huber, "Birçok insan, gelecek haftaki Fed toplantısı öncesi kenarda oturuyor ve masadan parasını çekiyor," dedi ve "Faiz artırımı şansının düşük olmasına karşın, insanlar sadece emin olmak istiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomistler ve para piyasası traderları, Fed'in 16-17 Eylül'deki toplantısında faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda bölünmüş durumda. Çin'deki finans piyasası kargaşasının küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği yolundaki endişeler, yetkililerin hisse senedi piyasası volatilitesini azaltması ve para biriminin daha da düşeceği spekülasyonunun önleyecek müdahalelerde bulunması ile birlikye azaldı.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu. Endeks bu hafta, volatil işlemler ve düşük hacimlerle birlikte yüzde 1.3 yükseldi.

Fed politika yapıcıları, gelecek hafta faiz kararı alacakları toplantı öncesi bütün önemli verileri görmüş durumda. Bugün açıklanan ABD üretici fiyatları endeksi, Ağustos ayında, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte değişmedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 geriledi ve üç günlük rallisini durdurdu. Endeks bu hafta yüzde 0.9 yükseldi ve Temmuz'dan beri en iyi haftalık performansına yöneldi.

(17:00'de güncellendi)