Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

BIST 30 Endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Londra Borsası Türev Piyasası'nda (LSEDM) Türk Lirası cinsinden işlem görmeye başlıyor. Borsa İstanbul ve Londra Borsası'nın üst düzey yöneticileri Londra'da düzenlenen gong töreniyle işlemlerin 14 Eylül'de başlayacağını duyurdu.

Borsa İstanbul ile Londra Borsası'nın (LSEG) bu yılın başında imzaladığı ortaklık anlaşması uyarınca, BIST 30 endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Londra Borsası Türev Piyasası'nda (LSEDM) işlem görmeye başlayacak. Londra Borsası'nın küresel yatırımcı tabanı, 14 Eylül 2015 Pazartesi tarihinden itibaren, Türkiye'nin gösterge pay endeksi BIST 30 üzerine yazılmış vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerini alıp satabilecek. Bu kapsamda Londra Borsası'nda her iki borsanın da üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir gong töreni düzenlendi.

Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Londra Borsası aracılığıyla daha fazla küresel yatırımcı ağına ulaşmanın, Türkiye'nin küresel ekonomideki rolünü güçlendirmek olan stratejik vizyonlarında önemli bir kilometre taşını oluşturduğunu belirterek, "Bu ortaklık bize ürünlerimizi daha geniş bir coğrafyaya taşıma imkanı sunarken, küresel yatırımcı tabanına da bölgenin en dinamik ve gelişmekte olan ekonomisine uygun maliyetle erişme ve dolayısıyla portföylerini çeşitlendirme şansı veriyor. Ayrıca, BIST 30 Endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin iki farklı yerde işlem görmesi her iki borsanın likiditesini de artıracaktır" dedi.

Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır ise "BIST 30 Endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Londra Borsası Türev Piyasası'na kote olması, bize küresel çapta hak ettiğimiz görünürlüğü kazandıracak. Buna ilave olarak, Londra Borsası Grubu'na ait platformlarda işlem görme ve bu işlemlerin takasının yapılması, kriz sonrası oluşturulan finansal düzenlemeler çerçevesinde, küresel yatırımcı tabanına operasyon ve teminat verimliliği sağlama açısından son derece değerli bir imkan sunuyor. Türkiye ürünlerine, küresel tek bir platform üzerinden erişim sağlanması, yeni bir yatırımcı sınıfını Türkiye'ye çekecek ve üretken bir döngü oluşturarak her iki piyasa için de faydalı olacak değerli bir ortam yaratacak" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ise ortaklığın İngiltere ile Türkiye finans merkezleri arasında kalıcı bir bağ oluşturmayı, böylece İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olarak gelişmesini desteklemeyi amaçladığını kaydetti.

Bilgiç, "Gerçekten de geçtiğimiz on yıl içinde Türkiye ekonomisinde görülen olumlu gelişmeler Türkiye'yi ve İstanbul'u öne çıkardı. Ayrıca, Türkiye bu sene G-20 dönem başkanlığını üstlendi. Bugün ekonomik ve finansal ilişkilerimiz için yeni bir kilometre taşı olacak ve Borsa İstanbul'un 'Bölgesel merkez, küresel aktör' sloganına daha fazla anlam yükleyecek" dedi.

- "Ortaklıkta önemli bir adım"-

Londra Borsası Pay ve Türev Piyasalar Başkanı Nicolas Bertrand ise BIST30 Endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin başarıyla işlem görmeye başlamasının, Londra Borsası Türev Piyasası ile Borsa İstanbul VİOP'un birlikte sürdürdüğü sermaye piyasası faaliyetlerinin ilerlemesi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bu adımın yenilik yapma becerilerini ve müşterilerine küresel çapta alım-satım fırsatları sunduklarını bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Bertrand, "Borsa İstanbul gibi önemli bir bölgesel finans merkezi olmaya soyunan borsalarla ortak iş yapmamız, aynı zamanda Londra Borsası'nın açık erişim yaklaşımını da yansıtıyor" dedi.

LCH. Clearnet Paylardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cecile Nagel de "Bu girişim, işlem platformlarıyla ortaklaşa olarak türev ürünler işimizi genişletme kararlılığımızı gösteriyor" şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP), günlük ortalama 180.000 adedin üzerinde BIST 30 Endeks vadeli işlem sözleşmesi işlem görüyor. Londra Borsası'nda işleme açılacak olan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin likiditesi, Piyasa Yapıcılar tarafından sağlanacak. Londra Borsası Türev Piyasası ve takas üyelerine merkezi karşı taraf güvencesi LCH.Clearnet tarafından sağlanıyor.

AA