Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, endüstri metallerinin düşüşüne öncülük ederken çinko da 5 yılın düşüğüne geriliyor. Dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’de talebin yavaşlayan ekonomik görünüm nedeni ile zayıflayacağı endişesi söz konusu kayıplarda etkili.

Asya Kalkınma Bankası Çin için büyüme tahminini indirdi. Bankadan yapılan açıklamada ülkenin ham madde tüketimindeki azalmanın Moğolistan ve Endonezya gibi emtia odaklı ihracatçıları olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

Nomura Inc. tarafından Pazartesi günü yayımlanan raporda üretimin talebi 2017'ye kadar 598 bin ton aşacağı belirtildi ki söz konusu rakam bu yılın 2 katına tekabül ediyor. Ayrıca fiyatlarda da gerileme bekleniyor.

Çin ekonomisinin son 25 yılın en zayıf büyümesine yönelmesi ile metaller kayıplarını genişletirken en büyük madencilik şirketlerinin de hisseleri ise geriliyor. Metal stokları bu yıl artarken arz fazlasına da işaret ediyor.

Commerzbank AG analistleri konu ile ilgili hazırladıkları raporda "Metal fiyatları baskı altında kalmayı sürdürüyor. Piyasa katılımcılarının çoğunluğu Çin'in sert düşüş sergileyebileceğine dair endişe taşıyor. Bu düşüşün gerçekleşmesi durumunda Çin, küresel ekonomiyi ya da en azından gelişen ekonomileri yanında sürükleyecektir." yorumunda bulundular.