Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi göstergesinin küresel finansal krizin en derin olduğu dönemden bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından kayıplarını genişletti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.1 düşerek, Hong Kong saati ile 10:38'de 399.04 puana geriledi. Emtia üreticileri, ham madde fiyatlarındaki sert kayıpların etkisi ile düşüşlere öncülük etti. Nikkeri 225 endeks vadeli kontratları Singapur'da yüzde 3.4 düştü. Japonya piyasaları tatil nedeniyle Perşembe gününe kadar kapalı. Çin'de özel sektörün açıkladığı imalat sanayi satı alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi ve bu durum, ülkenin eski büyüme motorlarının teklemekte olduğunu işaret etti.

Auckland'da First NZ Capital Ltd. stratejisti Chris Green, "Çin yatırımcı endişelerinin en önünde ve merkezinde," dedi ve "Bu rakamlar, Çin'in büyüme profiline yönelik riskler konusunda piyasa algılamasına ilave temkinlilik tonu ekledi ve piyasadaki riskten kaçınma yaklaşımını daha da güçlendirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 düştü ve son dört günde ilk ke aşağı yönde hareket etti. Hong Kong'daişlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.2 düşerek Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 3.2 geriledi.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.9 düştü. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.8 geriledi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.3'lük bir düşüş gerçekleştirdi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 kaybetti. Singapur'da Straits Times Endeksi yüzde 1.1 düştü. Nikkei 225 endeks vadeli kontratları 17,380 seviyesindeydi. Japonya'nın Nikkei 225 Endeks tatil öncesi 18,070.21 puandan kapanmıştı. Japonya piyasaları Perşembe gününe kadar kapalı.