Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi Cuma günü, biyoteknoloji hisselerine gelen satış dalgasının, Nike Inc. öncülüğünde başlayan ralliyi dengelemesi sonucu yatay kapandı ve düşüşünü ikinci haftaya genişletti.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın rahatlatıcı açıklamaları ve Nik'ın beklenenden daha iyi kar açıklamasının desteği ile ABD hisse senetlerinde görülen sıçrama, biyoteknoloji hisselerinde kartopu gibi büyüyen satışlarla dengelendi. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi, son dört yılın en kötü haftalık kaybını yaşadı ve ayı piyasasına girdi. Bunun yanında, bankalar, tahvil faizleri ile birlikte yükselerek, iki haftayı aşkın sürenin en iyi gününü yaşadı.

S&P 500 Endeksi dün, erken saatlerde yüzde 1.1 kadar yükseldikten sonra bu kazancını geri verdi ve günü yüzde 0.1'den az düşüşle 1,931.34 puandan kapadı. Nasdq Bileşik Endeksi de yüzde 1.1'lik kazancı geri verdi ve kapanışta yğzde 1 aşağıdaydı. Dow Jones Endeksi, Nike ve JPMorgan Chase & Co.'nun desteği ile, 113.35 puan ya da yüzde 0.7 yükselerek 16,314.67 puandan kapandı.

Tulsa, Oklahoma'da  Capital Advisors Inc. idari direktörü Channing Smith, "Sağlık-bakım hisseleri sağlamdı ve liderlerde çatlamalar görüyoruz," dedi ve "Bunu gördüğünüz zaman, geri adım atıp temkinlik olmak için bir nedeniniz daha var" yorumunda bulundu.

Hisse sentleri, ilk başta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın önceki gün piyasalr kapandıktan sonra yaptığı, merkez bankasının bu yıl faiz artırımı yolunda olduğu şeklindeki açıklamasının ardından yükseldi. Yellen'ın açıklamaları, ekonominin faiz artırımı ile başa çıkacak denli güçlü olduğuna yönelik güveni tazeledi. Ancak Yellen, ekonomik "sürprizlerin" politika yapıcılarının planda değişiklik yapmasına neden olabileceği uyarısında da bulundu.