Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Madencilik şirketleri ve otomobil üreticileri, piyasalardaki olumsuz Çin etkisini devam ettiriyor. Yatırımcılar güvenli varlık özelliği taşıyan tahvil ve yene yöneliyor.

Glencore Plc hisselerindeki yüzde 24’lük gerileme, emtia üreticilerin işlem gördüğü Bloomberg Dünya Madencilik Endeksi’ni yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesine itti. ABD ve Avrupa hisseleri geriledi. Kıymetli metaller değer kaybederken ABD ve Almanya tahvilleri yükseldi. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında güçlendi. Volkswagen AG yüzde 8.2 düşüş kaydetti.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saat ile 09.34’te yüzde 0.8 geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta düşüşü ikinci haftaya taşımıştı. S&P 500 Mayıs ayında ulaştığı rekor seviyeden yüzde 10 düşüş kaydetti. Endeks bu çeyrek dönemde yüzde 7.2 aşağı yönlü hareketlendi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 geriledi. 10 yıl vadeli Almanya tahvil faizleri 3 baz puan düşerek yüzde 0.62 seviyesine gelirken, benzer vadeye sahip ABD Hazine tahvilleri 2 baz puan gerileyerek yüzde 2.15 seviyesine indi.

Fed Başkanı Janet Yellen ve bazı Fed yetkililerinin 2015 yılında faiz artırımına gidileceği yönündeki açıklamaları, bu yıl faiz artırımı olasılığını yüzde 50'nin altında gören traderları fazla etkileyemedi. ABD’de hane halkı harcamaları Ağustos ayında ekonomist beklentilerinin üzerinde yükseliş gösterirken, gelirler artış gösterdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Katalan seçimlerinde bağımsızlık yanlısı partilerin oyların yüzde 50'sini alamamasının ardından sıçrama yaparken, euro zayıfladı. 10 yıl vadeli İspanya tahvil faizi 9 baz puan gerileyerek yüzde 1.95 oldu.

Londra’daki Seven Investment Management baş yatırım stratejisti Rosamunde Price, “Ekonomik toparlanmanın cansız olduğu görülüyor. İnsanlar küresel büyümenin zirve seviyeyi görmüş olduğu, durağanlaştığı ve aşağı yöneldiğinden endişeleniyor.” dedi.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, Pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, merkez bankasının küresel büyüme ile ilgili belirsizliklere rağmen faizleri bu yıl muhtemelen artıracağını belirtti. Dudley, “Ekonominin oldukça iyi gittiğini düşünüyorum” dedi. Dudleyi ikinci çeyrek dönemde büyümenin ilk çeyrekten biraz zayıf gelmesini beklediğini ifade etti.

Yen, Çin'de sanayi kesimi karlarının en az dört yılın en hızlı düşüşünü göstermesi ve bu durumunun dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde büyüme endişelerini güçlendirmesinin ardından, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 120.14 yenden işlem gördü. Yen euro karşısında yüzde 0.7 değerlenerek 134.15 yen oldu.

Tokyo'da FPG CEO'su Koji Fukaya, "Hisse senetleri, bu belirsiz ortamda, muhtemelen yülselmeyecek, küresel ekonomik durum ise daha da güçlü bir düşüşe neden olacak kadar kötü değil," dedi ve " Bu hafta açıklanacak ABD verileri önemli ve sonuçlar karışık çıksa bile, temel durumu etkilemeyecek. Zira Fed bu yıl faiz artırımına gideceği konusunda açık sinyaller verdi. Dolar geniş tabanlı bir yükselişe hazırlanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas türü ham petrol vadelileri yüzde 2.1 geriledi. ABD’de petrol stokları hala 5 yılık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Çin'de sanayi şirketlerinin karları Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.8 düştü ve kayıplar, Kasım ayından bu yana yapılan 5 faiz indirimi ve hükümetin projeleri hızlandırma çabalarına rağmen derinleşiyor.

(17:15'te güncellendi)