Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, yatırımcıların ABD ekonomisindeki büyüme işaretlerine odaklanması ile Temmuz’dan bu yana en iyi haftalık kazançları koruyor. Yatırımcı, ABD ekonomisinin Fed’in bu yılın sonunda gerçekleştirebileceği faiz artırımı için yeterince güçlü olup olmadığına yönelik sinyaller arıyor.

Dolar 16 önemli para birimi karşısında, Cuma günü açıklanan büyüme verisinin ardından geçtiğimiz hafta güçlendi. Veriye göre dünyanın en büyük ekonomisi ikinci çeyrek dönemde önceki tahminden daha fazla genişleme gösterdi. Öte yandan Fed Başkanı Janet Yellen, merkez bankasının faiz oranlarını hala Aralık ayına kadar yükseltme yolunda ilerlediğini söyledi. Asya hisselerinin gerilemesi ile birlikte yen 16 önemli para birimi karşısında Pazartesi günü değerlendi.

Tokyo’daki FPG Securities Co. CEO’su Koji Fukaya, “BU hafta açıklanacak ABD verileri önemli ve sonuçlar karışık gelse de Fed’in faizleri bu yıl artıracağı yönünde netleştirdiği sinyali etkilemeyecektir. Dolar geniş anlamda yükselmeye hazırlanıyor” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Cuma günkü 1,214.12 puan seviyesinden Tokyo saati ile 12.09’da 1,212.90 puana geldi. Endeks, yüzde 1’lik bir yükseliş ile 17 Temmuz ‘dan bu yana en iyi haftayı geçirdi, bu çeyrek dönemde yüzde 2.8 artış gösterdi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 120.32 yenden işlem gördü. Yen euro karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 134.74 seviyesine geldi.