Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Glencore hisseleri sert geriledi. Alcoa bölünme planlarını açıkladı. Çin’in sanayi karları 2011’den bu yana en büyük düşüşü gösterdi. İşte piyasaların Pazartesi günü en çok konuştuğu beş olay

Glencore

Emtia devi Glencore Plc, İngiltere işlemlerinde sert düşüş gösteriyor, şirketin hisseleri bir noktada yüzde 27 kadar değer kaybetti. Investec, emtia fiyatlarında toparlanma görülmemesi halinde hissedarlar için az bir değerin kalabileceği uyarısında bulundu. Hisseler, Londra saati ile 11.15’te 75.48 peniden işlem gördü.

Shell Alaska’dan çekiliyor

Uluslararası enerji şirketi Royal Dutch Shell, Kuzey Kutbu'ndaki petrol arama faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Shell'den yapılan açıklamada, ABD'nin Alaska eyaletinin açıklarında devam eden petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin, kazılan kuyuda yeteri kadar kaynak bulunamadığı, maliyetlerin yüksek olması ve ABD federal regülasyonlarının öngörülemez olması nedenleriyle durdurulduğu belirtildi. Shell’in B hisseleri yüzde 0.5 düşerek Londra saati ile 10.36’da 1,549 peniden işlem gördü.

Çin’de sanayi karları geriledi

Çinli sanayi şirketlerinin karları en az 4 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Karlar Ağustos ayında bir yıl önceye göre yüzde 8.8 geriledi. Öte yandan Çin’in para politikasını gevşetmeye yönelik 10 aydır süren kampanyası etki sinyalleri gösteriyor. Enflasyona göre düzenlenen faiz oranları ve döviz kurunu içeren Bloomberg’in Çin Parasal Koşullar Endeksi, Ağustos ayında 2. ayda da gelişme gösterdi. Gösterge 2013 yılından bu yana ilk kez üst üste aylık iyileşme kaydetti. Endekste geçmişte görülen iyileşme sinyalleri, ekonomik büyümede ivmelenme veya istikrarlaşma habercisi olmuştu. Şanghay Bileşik Endeksi günü yüzde 0.3 yukarıda tamamladı.

Alcoa bölünüyor

ABD'nin en büyük aluminyum üreticisi Alcoa Inc. halka açık iki ayrı şirket haline gelecek. Bunlardan Alcoa adını koruyacak olan birincisi madencilik ve metal üretiminde yoğunlaşacak. Diğer ise yüksek teknoloji gerektiren ürünlerde odaklanacak. Bu işlem, şirketten yapılan açıklamaya göre, 2016 yılının ilk yarısında tamamlanacak.

Katalonya seçimi

İspanya tahvilleri, bağımsızlık taraftarı partilerin Katalonya yerel seçiminde oyların yüzde 50’sinden azını almasının ardından yükseliş gösterdi. Yine de bağımsızlık taraftarı partiler bölgesel parlamentodaki koltukların çoğunluğuna sahip olacak.