Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg yazarlarından Noah Smith’e göre küresel ekonomide endişe verici bir şey gerçekleşiyor: Ticaret yavaşlıyor.

II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana dünya istikrarlı bir şekilde daha küreselleşti. Ticaret, global gayrisafi hasıladan daha hızlı bir büyüme gösterdi. Arz zincirleri uzadı. Şirketler daha çok multinasyonel hale geldi. Küreselleşme oranı, 1990’larda ve 2000’lerin başında aşırı hareketlendi.

Ancak ardından finansal kriz yaşandı. Ticaret 2009’da geriledi ve gayrisafi hasıldan hızlı bir düşüş gösterdi, ardından bir yıl sonra toparlanma kaydetti. Ticaret o zamandan bu yana geçtiğimizde büyüdüğü şekilde üretimin bir yüzdesi olarak büyümeyi sonlandırdı. Bir trendin oluşturulması için birkaç yıl yeterli olmayabilir ancak savaş sonrası çağda ticarette yavaşlama daha önce görülmemişti.

Ticaretteki büyümenin duraksamasına ilişkin pek çok farklı açıklama bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, dünya genelindeki önemli ekonomilerde yaşanan negatif şoklar. Küresel ekonomik kriz, Euro Bölgesi’nde devam eden krizin patlak vermesine neden oldu. Bunu Çin’de yaşanan büyük gerileme takip etti. Tüm bu gelişmeler küresel ticaret sistemini şiddeti ve sürekliliği bakımından görülmemiş biçimlerde vurabilir.

Ticaretteki yavaşlama, verimlilikteki yavaşlamanın arkasındaki faktör olabilir. Büyük durağanlık, kısmı olarak ticarette stagnasyon olabilir.