Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk tahvilleri, Çin sanayi karlarındaki düşüşün yatırımcılarda küresel büyüme endişelerini alevlendirmesi ile 6 yılın en düşük kapanışını yapmaya hazırlanırken, lira düşüşü 6. güne taşıyor. Çin verisindeki zayıflık daha riskli gelişen piyasa varlıklarına olan talebi zayıflatıyor. Türk hisseleri değer kaybediyor.

2 yıl vadeli tahvil faizleri 22 baz puan yükselerek İstanbul saati ile 14.43’te yüzde 11.61 ile kapanış bazında Haziran 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 10 yıl vadeli tahvil faizi 20 baz puan artış ile yüzde 10.99 seviyesine geldi. Lira dolar karşısında, sabah işlemlerinde yüzde 0.6 kadar yükselmesinin ardından yüzde 0.4 zayıflayarak 3.0584 oldu. Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 1.3 gerileme gösterdi.

Pazartesi günü açıklanan verilere göre Çinli sanayi şirketlerinin karları Ağustos ayından 2011’den bu yana sert düşüşü gösterdi ve Fed Başkanı Janet Yellen’in ABD ekonomisinin bu yıl yapılacak bir faiz artırımına dayanabileceğini belirtmesinin ardından gelişen piyasalarda yaşanan satış dalgasını alevlendirdi. ABD’de borçlanma maliyetlerinin yükseleceği ihtimali ile birlikte artan güvenlik tehdidi ve 6 ay içinde ikinci kez parlamento seçimi yapılacak olması, 2 yıl vadeli Türk tahvillerinin 2015 yılında gelişen ülkeler arasında en kötü performansı göstermesini sağladı.

London Capital Group piyasa analistlerinden İpek Özkardeşkaya, “Riskten kaçış bugün gelişen piyasaları olumsuz etkiliyor. Türkiye piyasalarında likidite geçtiğimiz haftaki tatile bağlı olarak düşüktü ve bu durum Türk varlıklarındaki satış dalgasını ivmelendiren faktörlerden biri” değerlendirmesi yaptı.

Türk piyasaları bayram tatili dolayısıyla geçtiğimiz hafta iki buçuk gün kapalıydı.