Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17.30'da güncellendi)

ABD hisseleri, ham madde ve enerji hisselerinin emtia fiyatları ile birlikte değer kaybetmesi, öte yandan biyoteknoloji şirketlerinin kayıpları genişletmesi ile düşüşü 5 güne taşıyor.

Freeport-McMoRan Inc., bakırın 1 ayın en zayıf seviyesine gerilemesi ile birlikte yüzde 8 değer kaybetti. Bakırdaki düşüşte Çin’den gelen zayıflama işaretleri etkili oldu. Apache Corp. ve Marathon Oil Corp., petrol fiyatlarındaki düşüş ile en az yüzde 2.9 geriledi. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi, 2011’den bu yana en köyü haftayı kaydetmesinin ardından yüzde 3.3 geriledi. Alcoa Inc., ikiye bölüneceğini açıklamasının ardından yüzde 2.8 ralli yaptı.

Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 1.2 gerileyerek New York saat ile 10.05’te 1,907.76 puana indi. Endeks Ağustos’tan bu yana en uzun süreli gerileme dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Dow Jones Industrial Average 172.77 puan veya yüzde 1.1 düşüş ile 16,141.90 puan oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.6 geriledi.

Londra’daki BGC Partners piyasa stratejistlerinden Michael Ingram, “Piyasada hiçbir şekilde bir inanç yok ve uzun zamandır olmadı. Fed tereddüt ederse günlük bazda para koyan traderlar neden güvenli olsun. Diğer meselede Çin’deki gelişmeler” dedi.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, Pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, merkez bankasının küresel büyüme ile ilgili belirsizliklere rağmen faizleri bu yıl muhtemelen artıracağını belirtti. Dudley, “Ekonominin oldukça iyi gittiğini düşünüyorum” dedi. Dudleyi ikinci çeyrek dönemde büyümenin ilk çeyrekten biraz zayıf gelmesini beklediğini ifade etti.

Pazartesi açıklanan verilere göre, ABD'de kişisel gelirler, Ağustos'ta yüzde 0,3 artışla beklentinin hafif altında kalırken, kişisel harcamalar yüzde 0,4 ile beklenenden hızlı arttı. Veriler, ayrıca Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksinin ağustosta aylık bazda sabit kalırken, yıllık bazda yüzde 0,3 arttığını ortaya koydu.

Analistler, Ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar ile enflasyon verilerinin, faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankası'na (Fed) yeterli kanıt sunmadığını belirterek, Çin'den kaynaklanan ekonomik endişelerin etkisiyle endekslerin güne düşüşle başladığını ifade ediyor.

(17.30'da güncellendi)