Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri,  gösterge endeksin 17 yılın en sert çeyrek dönemlik kaybına hazırlanması ile birlikte değer kaybediyor. Emtiadaki gerileme Çin’in ekonomik görünümü ile ilgili endişeleri derinleştirdi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.8 gerileyerek Hong Kong saati ile 13.02’de 9,149.38 puana indi ve bir ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Hang Seng Endeksi yüzde 3.5 düşüş ile 2 yılın en düşük seviyesine indi. PetroChina Co. ve Jiangxi Copper Co., emtia traderı Glencore Plc’nin rekor düşüş göstermesinin ardından yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. Şanghay Bileşik Endeksi işlem hacminin düşüş olması ile birlikte yüzde 2 geriledi.

Glencore, büyümedki yavaşlamanın son kurbanı oldu. Şirketin değeri Pazartesi günü üçte bir oranında geriledi. Düşüşte, emtia traderının borçları ve ham madde talebindeki zayıflaması etkili oldu. Bloomberg emtia vadelileri endeksi 2011’de zirve seviyesinden yüzde 50 gerileme kaydetti. Pazartesi günü açıklanan veri Çin’de sanayi karlarının en az 4 yılın en sert düşüşünü kaydettiğini gösterdi. Perşembe günü ise Çin’in resmi imalat sanayi verisi açıklanacak. İmalat sanayinin daralma göstermesi bekleniyor.

Core- Pacific Yamaichi Hong Kong araştırma müdürü Castor Yang, “Ekonomi kötüleşiyor ve dip seviyenin görüldüğüne dair işaret yok. Doğal kaynak şirketleri, sanayi karı verisi ile birlikte yavaşlamadan darbe aldı. Hisse senedi piyasası görünümü gelecek çeyrek dönem için ümit verisi görünmüyor” diye konuştu.