Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, yatırımcıların Çin ve ABD’de talebin gücüne işaret edecek verileri beklemeleri ile varil başına 45 doların altında işlem görüyor.

Petrol vadelileri, Pazartesi günü yüzde 2.8 gerilemesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. Petroldeki düşüşte, Çinli sanayi şirketlerinin karlarında Ağustos ayında yüzde 8.8 gerileme görülmesi etkili oldu. Fabrika üretimi göstergeleri ve ABD’nin tarım dışı istihdamı verileri bu hafta açıklanacak. ABD’de petrol stoklarının düşüşü 3. haftaya taşıması bekleniyor ancak petrol traderı Vitol Group stokların önümüzdeki aylarda yükselmesi veya mevcut seviyelerde kalmasını bekliyor.

Petroldeki ralli, küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonu ile duraksıyor. Çin ekonomisinin yavaşlaması ve ABD stoklarının durumu ile ilgili endişeler arz fazlası sorunun devam edeceği söylentileri yaratıyor. ABD’nin petrol stokları 5 yıllık mevsimsel ortlamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Emtiadaki gerileme, Royal Dutch Shell Plc’yi Alaska’daki 7 milyar dolarlık petrol araştırmasını sonlandırmaya zorladı. Öte yandan Glencore Plc Salı günü Hong Kong işlemlerinde rekor düşüş gösterdi. Analistler şirketin düşen fiyatlar karşısında durumunu sorguluyor.

Sydney’deki CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, “Çin’in talep hikayesi petrol fiyatlamasının büyük bir kısmını oluşturuyor. Daha da önemlisi PMI verisi olacak. Çünkü bu veri Çin talebinin gücü ile ilgili son gösterge olacak” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 3 sent yükselerek Londra saati ile 07.54’te varil başına 44.46 dolardan işlem gördü. Fiyatlar, Pazartesi günü 1.27 gerileyerek 44.43 dolar ile 14 Eylül’den bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 53 altında seyrediyor.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 14 sent artış ile varil başına 47.48 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu ay yüzde 12 geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.02 dolar seviyesinde.