Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, sanayi metallerinin emtia ve hisse senetlerindeki düşüş ile birlikte değer kaybetmesinin ardından Ocak ayından bu yana en kötü dönemi geçiriyor. Bakır düşüşü 6. güne taşıyarak kayıpları genişletiyor. İsviçreli madencilik ve ham madde traderı Glencore Plc, Londra’daki düşüşü takiben Hong Kong işlemlerinde değerinin yaklaşık üçte birini kaybetti. Öte yandan diğer madencilik hisseleri Asya’da geriledi.

Boru ve tellerde kullanılan bakır, yüzde 1 kadar gerileyerek ton başına 4,915.50 dolar ile bir ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından Şanghay saati ile 15.19’da 4,947 dolardan işlem gördü. 6 sanayi metalinin işlem gördüğü Londra Metal Borsası (LME) Endeksi 2009 yılından bu yana en düşüğe yakın seviyede seyrediyor. Glencore hisseleri, geçtiğiz yıl yüzde 80 gerileme ile rekor düşük seviyeye indi.

Şanghay’daki Cofco Futures Co. baş metal analisti Li Qi, “Küresel madencilik sektörünün aynı sorunlarla karşı karşıya kalması ve varlık satışlarına gidebilecek olması ile en büyük problem henüz gelmemiş olabilir. Bu durum sanayi metali fiyatlarına baskı yapıyor. Çin’de talep bir süre zayıf kalabilir” dedi.

BHP Billiton Ltd Sydney’de yüzde 6.7 kadar değer kaybetti, Rio Tinto Group yüzde 5.8 geriledi. Ham maddeden sağlanan getiriler geçtiğimiz ay 1999’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu durumda, Çin’de büyümenin 20 yıldan uzun bir sürenin en yavaş hızında gerçekleşeceği beklentileri ile birlikte arzın talebi aşması etkili oldu.

Aralık vadeli bakır kontratı, Pazartesi günü yüzde 1.4 gerilemesinin ardından Comex’te yüzde 0.7 değer kaybederek pound başına 2.2365 dolara geldi. Kasım vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeliler Borsası’nda yüzde 1 düştü.

LME’de tüm metaller geriledi. Nikel ve kalay en az yüzde 1.6 kayıp verdi.