Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed'in bu yıl sona ermeden önce faiz artıracağı beklentilerinin, küresel piyasalardaki düşüş ile birlikte artan güvenli liman talebine ağır basmasının ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Platin düşüşünü altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine genişletti.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,125.72 dolara kadar inerek bir haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 15:11'de 1,126.68 dolara geldi. Fiyatlar kayıplarını beşinci çeyreğe de genişleterek, 1997'den bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, Fed Başkanı Janet Yellen'ın belirsiz küresel görünümün faiz artırımını 2016 yılına sarkıtmayacağını söylediği konuşmaya benzer bir şekilde, Fed'in muhtemelen bu yıl faiz artıracağını ve ardından para politikasını kademeli bir şekilde sıkılaştıracağını belirtti. Altın Pazartesi günü, küresel hisse senedi ve emtia piyasalarındakis atışların gderinleşmesine rağmen değer kaybetti.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Altın artık tam olarak bir güvenli liman değil," dedi ve "Dün, ABD ve Avruğa hisse senedi piyasalarındaki satış dalgasına karşın gerçekten büyük çaplı bir riskten kaçınma görmedik" şeklinde görüş belirtti.

Küresel Hisse Senetleri

Küresel hisse senetleri, emtia ticareti yapan şirketlerin hisse senetlerine gelen güçlü satışların yatırımcıları güvenli liman niteliğindeki yen vev ülke tahvillerine yönelttiği ve CDS'lerde güçlü yükselişlere neden olduğu bir ortamda, ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratlarının Asya hisse senetlerindeki satışları izleyerek düşmesi ile birlikte Pazartesi günkü satış dalgasını genişletti.

Ancak Fed fonları vadeli kontratları, Fed'in bu yıl sonuna kadar faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 39.5 olarak göstererek, Yellen'ın yorumları ile ters düştü. Bu olasılık, Fed in faiz kararından bir gün önce, 16 Eylül'de yüzde 64 seviyesindeydi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ocak ayında faiz artırımı olasılığı yüzde 48'e tırmandı.

Aw, "Fed'den gelen mesaj tutarlı. Eğer ekonomik koşullar mevcut iyileşme hızını korursa, bu yıl faiz artırımına gitmek istiyorlar," dedi ve "Ancak altın için, olanların çoğu emtia tarafından, yani satış dalgasından kaynaklanıyor. Altın bu yoldan etkileniyor" şeklinde konuştu.

Spot gümüş, Pazartesi günü yüzde 3.4 düştükten sonra, yüzde 0.5 daha geri çekilerek ons başına 14.521 dolara indi. Platin yüzde 1.7 düşerek ons başına 902.63 dolar ile Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 902.85 doalra geldi.