Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Avrupa hisse senedi piyasalarındaki kayıpların hafiflemesi ve ABD endeks vadelilerinin toparlanması ile Pazartesi günkü ralliyi sonlandırdı. Hisse senedi piyasalarındaki rahatlama işaretleri, güvenli liman özelliği taşıyan ABD tahvillerine yönelik talebi azalttı.

10 yıl vadeli gösterge ABD Hazine tahvil faizi, Pazartesi günü bir haftanın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından yatay bir seyir izledi. Tahviller, küresel hisse senedi piyasaları ve enflasyon görünümünün Çin’in ekonomik büyümesi ile endişelerin etkisi gerilemesinin ardından Pazartesi günü ralli yapmıştı. Petrol fiyatları Pazartesi günü yaklaşık yüzde 3 düşerken, emtia traderı Glencore Plc yüzde 28 değer kaybetti.

Kopenhag’daki Danske Bank A/S baş analisti Allan von Mehren, “ABD tahvilleri şu an risk duyarlılığı ile yüksek korelasyon içinde. Faizler Pazartesi günü hisselerin darbe alması ile geriledi ancak hisselerde Salı sabahı görülen istikrarlaşma tahvil faizlerine de biraz istikrar verdi. Risk piyasaları hala oldukça gergin ve Çin, emtia piyasaları ve genel olarak gelişen piyasalar ile ilgili korkular hala oldukça yüksek. Glencore hakkındaki hikaye korkuları artırdı” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi, Pazartesi günü 7 baz puan veya 0.07 yüzde puan düşmesinin ardından New York saati ile 07.04’te yüzde 2.10 seviyesine geldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 99 1/8 oldu.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Pazartesi günü yüzde 2.2 gerilemesinin ardından yüzde 0.1 aşağıda seyrediyor. Standard & Poor’s 500 Endeksi’ndeki Aralık vadeli E-mini kontratları yüzde 0.5 yükseldi.