Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de, gösterge iki yıl vadeli tahvilde bu ay, Bloomberg'in derlediği verilere göre, işelem günde iki defaya kadar düştü. Türk tahvillerinin gelişen piyasalar arasında bu yıl en kötü performansı göstermesinden dolayı azalan yabancı ilgisi ve lokal bankaların işlem yapma isteksizliği, ülkenin Borsaya kote ikinci en büyük bankası Akbank TAŞ'nin tahvil traderı Önder Türker'e göre, tahvil piyasasında işlem hacmini durdurdu.

Likiditenin azlığı, Güneydıoğu'da artan terör olayları, altı aylık döneme sığdırılan iki seçim ve yavaşlayan ekonomiden dolayı Türkiye'den kaçınan yatırımcılara diğer bir neden daha sundu. ABD'de faiz artışı endişesi ile beraber, yatırımcılar Türk tahvillerinden bu yıl rekor hızda çıkış yaptı.

Londra'da Societe Generale SA gelişen piyasalar strateji direktörü Phoenix Kalen, "yatırımcılar, özellikle Merkez Bankası'nın Fed'in normalleşmesine tepki olarak faiz yükselteceğinin işaretlerini vermesi ile birlikte, Türk tahvillerine sıkışıp kalmaktan korkuyor," dedi.

Yabancılar bu yıl yaklaşık net 5.5 milyar dolarlık tahvil sattı ve bunun sonucu iki yıl vadeli tahviller Salı günü itibariyle bu yıl 350 baz puan yükselerek yüzde 11.61'e çıktı.