Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün, seansın son dakikalarında yönünü yukarı çevirmeden önce, Ağustos ayındaki en düşük seviyesine beş puan kadar yaklaştıktan sonra, beş gün süren düşüş serisini sonlandırdı. Ancak endeks halen 2011'den bu yana en kötü çeyrek dönem performansını göstermeye hazırlanıyor.

Hisse senetleri, sağlık-bakım şirketleri sıçrama yaparken, biyoteknoloji hisselerinin erken saatlerdeki kazançlarını geri vermesi ve Apple Inc.'nin teknoloji hisselerini aşağı çekmesi ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Nasdaq Bileşik Endeksi 11 ayın en düşük kapanışını gerçeklşeştirmeye yöneldi, ancak daha sonra toparlandı. Russell 2000 Endeksi yüzde 0.6 düştü ve 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Endeks böylelikle 2006'dan bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi düşüşünü sekizinci güne taşıyarak, yaklaşık yei yılın en uzun kayıp serisini gerçekleştirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek 1,884.09 puandan kapandı. Eylül ayını yüzde 4.5 aşağıda geçmeye hazırlanan endeks, böylelikle iki ay üst üste düşüş gerçekleştirmeye yöneldi. Dow Jones Endeksi 47.24 puan ya da yüzde 0.3 yükselerek günü 16,049.13 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi, Apple'daki yüzde 3'lük düşüşün de etkisi ile yüzde 0.6 geriledi. ABD Borsalarında dün yaklaşık 7.9 milyar hisse senedi el değiştirdi. Bu üç ayın ortalamasının yaklaşık yüzde 8 üzerinde.

Florham Park, New Jersey'de Stifel Nicolaus & Co. piyasa stratejisti ve portföy yöneticisi Kevin Caron, "Volatilite Ağustos ayının sonlarında olduğu gibi bir artış meydana geldiğinde, bunun ardından normalde ilave bazı dalgalanmalar olur ve bu gittikçe azalır," dedi ve "Bu gibi durumları, para politikasında değişiklik gibi önemli olaylar öncesinde görmek şaşırtıcı değil. Halen süren bir volatilite içindeyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri son haftalarda, Asya'daki ekonomik yavaşlamanın emtia talebini azaltması ve küresel büyümeyi olumsuz etkilemesine ilikin endişelerin sürmesi ile birlikte, Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilere bağlı olaak volatil bir seyir izledi. S&P 500 Endeksi yüzde 8.7 düşüş ile 2011'den bu yana en kötü çeyrek dönem performansına hazırlanıyor. Gösterge endeks Mayıs ayında gördüğü en yüksek seviyenin yaklaşık yüzde 12 altında.