Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Asya finansal krizinden bu yana en büyük çeyrek dönemlik kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Asya paraları, Çin’in yuanı beklenmedik şekilde devalüe etmesi ve ABD’de faiz oranlarının artırılması ihtimali ile güç kaybetti.

Japonya hariç bölgenin en çok işlem gören 10 para birimini takip eden Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, 1997-98 krizinden bu yana en kötü performansı sergileyerek yüzde 4.2 geriledi. Malezya ringgiti, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Başbakan Najib Razak’ın yolsuzluk soruşturması geçirmesi ile yüzde 15’lik bir düşüşle kayıplara öncülük etti. Yuan, Çin’de ekonomik gerilemenin kötüleşmesi ile 11 buçuk yılın en sert düşüşünü gösterdi. Fed Başkanı Janet Yellen Perşembe günü merkez bankasının faiz oranlarını bu yıl artırması ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Sydney’deki Westpac Banking Corp. kıdemli Döviz stratejisti Sean Callow, “Herhangi bir Asya para biriminin 4. çeyrek dönemde sürdürülebilir ve kayda değer yükselişler göstermesinin zor olduğunu düşünüyorum. Dolara karşı değer kaybının norm olma ihtimali yüksek. Asya politika yapıcılarının bölgesel büyümedeki düşüş ile mücadele etmeleri ve Fed’in politika görünümü ile ilgili tartışmalar ile birlikte volatilitenin yüksek seyri sürdürmesini bekliyoruz” dedi.

Çin’deki yavaşlama bölgenin geri kalanının ihracatına zarar verirken, parasal gevşeme olasılığını destekliyor ve kur savaşı riskini artırıyor. Tayvan doları, merkez bankasının faiz oranlarını geçtiğimiz hafta 2009’dan bu yana ilk kez düşürmesinin ardından 6 yılın en zayıf seviyesine indi. Çin Merkez Bankası (PBOC), Ağustos ayında bir yıl içinde 5. kez borçlanma maliyetlerini düşürdü. Hindistan Salı günü 2015’in dördüncü faiz indirimini gerçekleştirdi.

Endonezya rupisi dolar karşısında bu çeyrek dönemde yüzde 9.1 zayıfladı. Tayland bahtı yüzde 7.1 geriledi ve Bloomberg’in derlediği verilere göre 1999’dan bu yana en kötü performansı sergiledi. Tayvan doları yüzde 6 düştü ve 1997’den bu yana en kötü kaybı verdi. Güney Kore vonu yüzde 6.4 geriledi. Yuan yüzde 2.4 ile Mart 2014’te sona eren 3 aylık dönemden bu yana en sert düşüşü gösterdi.