Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya’nın sanayi üretimi beklenmedik şekilde düşüş göstererek ekonominin Başbakan Shinzo Abe’nin göreve gelmesinden bu yana ikinci kez resesyona girebileceği endişesi yarattı.

Üretimdeki gerileme, Abe yönetiminin harcamaları artıracağı ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda’nın rekor seviyedeki parasal teşviki yükselteceği tartışmalarını yoğunlaştırabilir.

Gerileyen fiyatlar ve zayıf seyreden tüketici harcamaları, küresel anlamda yansımaları olan Çin’deki yavaşlama ile birlikte Japon şirketleri olumsuz etkiliyor.

İşletmeler, depolarda stokların yükselmesi ile birlikte yatırımları erteliyor. Öte yandan Abe, şirketlerin ücretleri artırmasını ve yeni sermaye ekipmanlarına likidite sağlamasını istiyor.

Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre sanayi üretimi, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.5 geriledi. Üretim Temmuz’da yüzde 0.8 düşmüştü.  Ekonomistler yüzde 1’lik bir artış öngörüyordu. Diğer taraftan perakende satışlar da zayıflama gösterdi. Satışlar Ağustos ayında bir önceki aya göre gelişme kaydetmedi.

Singapur’daki Capital Economics ekonomistlerinden Marcel Thieliant, “Ekonomik toparlanma durma noktasına geldi” dedi.