Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14.30'da güncellendi)

Petrol, ABD’de petrol stoklarının yükseldiğini gösteren sektör verisi ve OPEC’in ikinci en büyük üreticinin üretimi artırması ile 2009 yılı başından bu yana en düşük çeyrek dönemlik ortalama fiyatı kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.2 kadar geriledi ve bu çeyrek dönemde yüzde 14 düşüş kaydetmeye ilerliyor. American Petroleum Institute’un Salı günü açıkladığı verilere göre ABD’de total petrol stokları geçtiğimiz hafta 4.6 milyon varil artış gösterdi. Irak Petrol Bakanı Adel Abdul Mahdi, ülkenin petrol üretimini bu ay bir yıl önceye göre yüzde 17 yükselttiğini söyledi.

Petrol, Haziran ayında ulaşılan 2015 zirvesinden yaklaşık yüzde 25 geriledi. Söz konusu düşüşte piyasadaki arz fazlası sorunun devam edeceği spekülasyonu etkili oldu. ABD’de petrol stokları 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Çin ekonomisinin yavaşladığına işaret eden veriler talebin zayıfladığı endişelerini artırırken, İran yatırımların kaldırılmasına yönelik ilerleme sağlanması ile ihracatı artırmayı planladığını duyurmuştu.

Kasım vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 55 sent gerileyerek Londra saati ile 11.11’de varil başına 44.68 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 38 altında seyrediyor. Fiyatlar bu çeyrek dönemde ortalama 46.50 ile Mart 2009’dan sona eren üç aylık dönemden bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 11 sent düşüş ile varil başına 48.12 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.07 dolar seviyesinde. Fiyatlar bu çeyrekte ortalama 51.30 seviyesindeydi.

(14.30'da güncellendi)