Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin hisselerinin toparlanması ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin güçlenmesi ile 4 yılın en büyük çeyrek dönemlik kaybını azaltıyor. Malezya ringgiti 1997’den bu yana en sert düşüşü azalttı.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.5 yükseldi. Great Wall Motor Co. ve Dongfeng Motor Group Co., Çin’in yolcu araçı alımlarındaki vergiyi düşürmesinin ardından yüzde 15’ten fazla ralli yaptı. Şanghay Bileşik Endeksi 2008’den bu yana en büyük çeyrek dönemlik kaybı azalttı. Hindistan hisseleri, merkez bankasının faiz oranlarını indirme kararı alması ile yükselişi ikinci güne taşıdı. Ringgit dolar karşısında 17 yılın en zayıf seviyesinden yükseliş gösterdi. Güney Kore vonu 7 günlük düşüşü sonlandırdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.3 yükselerek Hong Kong saati ile 13.18’de 786.33 puana geldi ve Haziran ayı sonundan bu yana düşüşü yüzde 19’a indirdi. Yatırımcılar üçüncü çeyrek dönemde gelişen piyasalardan 40 milyar dolar çekti ve böylece küresel finansal krizden bu yana en hızlı sermaye çıkışı yaşandı. Satış dalgası, Çin ekonomisinin duraksaması, emtiadaki düşüş ve ABD’de faizlerin artırılacağı beklentileri ile tetiklendi. Fed’in faizleri sıfıra yakın seviyede tutması riskli varlıklara olan talebi destekliyordu.

Bangkok’taki Krungsri Securities Co. araştırma müdürü Naphat Chantaraserekul, “En büyük endişe hala büyük fon çıkışları. ABD’nin faiz artırımına yaklaşması ile bu durum artarak sürebilir. Çin’deki yavaşlama gelişmekte olan ülkeler için büyük bir aşağı yönlü risk” dedi.