Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 1 Kasım seçimleri için bildirgesini açıkladı. Kılıçdaroğlu, bildirgeyi gençlere adadıklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu gençlere, "Siyaseti dinozorlardan temizleyin. Siyasette aktif olarak yer alın." çağrısı yaparak, CHP'nin gençler için yaptıklarını sıraladı. 800 bin taşeron işçinin yüzde 80'inin genç olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, bunların tamamının kadroya alınacağını ve sendikalı olacaklarını vurguladı.

CHP Seçim Bildirgesi kamuoyuna açıklandı. "Önce Türkiye" başlığı altında 227 sayfadan oluşan bildirgede, taşeron sisteminin kaldırılması, asgari ücretin bin 500 lira olması, aile sigortası gibi vaatlere yer verildi.

- Emekliye iki maaş ikramiye yine bildirgede-

CHP'nin 7 Haziran seçimlerinin "ana omurgası" olarak adlandırılan emekliye dini bayramlarda birer maaş ikramiye sözü bu bildirgede de yer aldı.

Emekliye, Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye sözü veren CHP, emeklilerden alınan muayene ve ilaç katılım payının kalkacağını bildirdi. Çalışan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek priminin de kalkacağı belirtilen bildirgede, emekliler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi için intibak yasasının çıkarılacağı vurgulandı.

- Mazotun litresinde 30 kuruşluk artış-

CHP, 7 Haziran seçimlerinde çiftçi için açıkladığı 1 lira 50 kuruşluk mazot fiyatını revize ederek 1 lira 80 kuruşa çıkardı. Tarım sektöründe çalışanların sosyal güvenlik primlerinin 30 yaşına kadar devlet tarafından destekleneceği belirtilen CHP bildirgesinde, teşvik edilecek tarım ürünlerinin ise bir yıl öncesinden açıklanacağı ifade edildi. CHP, tarım reformu ile her köye bir ziraat mühendisi veya veteriner hekim atanacağını bildirdi.

İş yaşamında güven ve istikrar ortamının sağlanacağını belirten CHP, her yıl 1 milyon kişiye yeni iş imkanının yaratılacağı sözünü verdi.

CHP, "Merkez Türkiye Projesi" vaadine bu seçimde de yer verdi. Proje ile Türkiye'yi dünyanın önemli bir lojistik üssü ve yüksek katma değerli merkezi yapmayı vadeden CHP, proje çerçevesinde 20 yılda toplam 200 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı. CHP proje ile kademeli olarak 2 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını vurguladı.

- Aile sigortası-

CHP'nin önceki seçimlerde de vaatleri arasında bulunan aile sigortası uygulamasına, bu bildirgede de yer verildi. Sigorta ile mevcut sosyal yardımların iki katına çıkarılacağını belirten CHP, hiçbir hanenin gelirinin aylık 720 liranın altında olmayacağını vurguladı. Bildirgede, 20 milyon olduğu iddia edilen yoksula, sosyal destek verileceği kaydedildi.

Sağlık alanında da birçok reform gerçekleştireceğini belirten CHP, kanser ilaçları başta olmak üzere ilaca erişimin önündeki tüm engellerin kaldırılacağı sözünü verdi.

CHP'nin bugün kamuoyuyla paylaşılan seçim bildirgesinin ön sözünde, CHP'nin tüm siyasi partilerle görüşebilen, tüm toplum kesimlerinin başvurabildiği tek parti konumunda olduğu savunuluyor.

Toplumsal hayatın her alanında bir buhran yaşandığı öne sürülen bildirgede, CHP'nin bu buhranların temelinde yatan 5 ana sorunu çözeceği iddia ediliyor.

"Toplumsal Çatışma" ve "Kürt Sorunu" başlığında ise AK Parti iktidarında ayrımcılık, ötekileştirme ve kutuplaştırmanın hayatın her alanına damga vurduğu öne sürülüyor.

AK Parti'nin "Kürt sorununu 'kapalı kapılar ardında' TBMM'den kaçırarak, demokratik meşruiyet olmadan çözmeye çalıştığı" vurgulanan bildirgede, bu durumun "elinde silah olanı" güçlendirdiği kaydediliyor.

İktidarın sorunu çözmek yerine derinleştirdiği belirtilen bildirgede, "AKP'nin gizli hesapları tutmayınca terör çok daha şiddetli bir biçimde yeniden başladı" ifadesine yer veriliyor.

CHP, Kürt sorununu "Eşit vatandaşlık temelinde TBMM zemininde, şeffaf ve demokratik olarak işleyen bir yöntemle" çözme vaadinde bulunuyor.

- Birinci sınıf demokrasi-

CHP bildirgesinde, "Darbe anayasası"nın değiştirilerek, özgürlükçü, çoğulcu, güçler ayrılığı ilkesi ve hukukun üstünlüğünü öngören yeni bir anayasa hazırlanacağı bildirildi.

İktidar olunması durumunda, "Siyasi Ahlak Yasası"nı çıkarmayı vadeden CHP, güvenli yatırım ortamıyla her vatandaşın insanca yaşayabileceği düzeyde gelir elde etmesinin sağlanacağını açıkladı.

- İsteyene konut-

CHP iktidarında isteyen herkesin konut sahibi olabileceği vurgulanan bildirgede, TOKİ'nin yapacağı sosyal konutlardan arsa ücreti alınmayacağı ve maliyetin yüzde 40 oranında düşürüleceği sözü verildi.

Ev sahibi olamayanların yaşı ve geliri ne olursa olsun arsa maliyetsiz, peşinatsız, uzun vadeli kredi avantajı ile aylık 277 liraya ev sahibi olabileceği belirtildi.

YÖK'ü kaldırmayı vadeden CHP, ayrıca 4 yılı ortaöğretimden oluşan 1+8+4 eğitim sisteminin hayata geçirileceğini bildirdi.

- "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersi seçmeli-

Seçmeli derslerin öğrencilerin tercihi olacağı ifade edilen bildirgede, felsefe ve "demokrasi kültürü" derslerinin tüm okullarda okutulmasının sağlanacağı vurgulandı. Bildirgede ayrıca "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersinin seçmeli ders olarak düzenleneceği, farklı inanç gruplarının din eğitimi taleplerinin karşılanması için gerekli düzenlemelerin yapılacağı bilgisi de verildi.

Atama bekleyen öğretmen sorununu çözeceğini belirten CHP, Aile Sigortası Programı ile yoksul öğrencilere zorunlu eğitimi kapsayan tüm dönemler için aylık 240 lira eğitim desteği vereceğini açıkladı.

- Taşeron kalkacak, asgari ücret net bin 500 lira olacak-

CHP, önceki seçim bildirgesinde yer alan asgari ücret oranını korudu. CHP bu seçimde de yine asgari ücretin vergilerden arındırılmış net bin 500 lira olacağını bildirdi. Asgari ücretin her yıl enflasyon farkı ve ekonomik iyileşmeye bağlı olarak artacağını açıklayan CHP, kamuda alt işveren ve rödovans uygulamasına son verilerek, tüm taşeron işçilerin kadrolu olacağı sözünü verdi.

Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının da ücretlerini işverenden değil, oluşturulacak fondan alacağı belirtildi.

- Passolig kalkacak-

Spor alanında yapılacaklara ilişkin ana başlıklara da yer veren CHP bildirgesinde, futbol seyircisini "rant kapısı olarak gören, potansiyel suçlu olarak damgalayan" e-bilet ile Passolig'i kaldıracağı vaadinde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez teşkilatında çalışan personelin tamamının 40 yaş altında olacağı belirtilen CHP seçim bildirgesinde, lisanslı sporcular ve kitlesel spor yapanların sayısının artırılması için "Türkiye Spor Konseyi"nin kurulacağı bilgisi de yer aldı. Konseyin çalışmalarına kaynak oluşturmak için bütçenin yanı sıra Milli Piyango gelirlerinden pay ayrılacağı da kaydedildi.


AA