Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi’nin enflasyonu, Eylül ayında 6 aydan bu yana ilk kez beklenmedik şekilde negatife döndü. Böylece Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki parasal genişlemeyi artırma baskısı yoğunlaştı.

Avrupa Birliği istatistik kurumunun Çarşamba günü Lüksemburg’ta açıkladığı öncü veriye göre 19 üyeli Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları, bir yıl önceye göre yüzde 0.1 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler enflasyonun sıfır seviyesinde geleceğini öngörmüştü. Bölgede işsizlik Ağustos ayında yüzde 11 seviyesinde değişiklik göstermedi.

Fiyatlardaki düşüş büyük oranda enerjideki gerilemenin bir sonucu olsa da AMB Başkanı Mario Draghi dahil olmak üzere politika yapıcılar parasal genişlemenin gerektiğinde artırılabileceği sinayli verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin üçte ikisi AMB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) varlık alım programını genişleteceği tahmininde bulundu. Bir zaman beklentisi bulunan ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu artırım kararının yılsonuna kadar gelmesini bekliyor.