Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası, politik belirsizlik ve devam güvenlik sorunlarının ülke varlıklarını gelişen piyasalardaki satış dalgasına karşı kırılgan hale getirmesi ile 2011’den bu yana en büyük çeyrek dönemlik düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor.

Lira dolar karşısında, yüzde 0.3 yükselerek İstanbul saati ile 12.42’de 3.0278 seviyesine geldi. Lira bu çeyrek dönemde şimdiye kadar yüzde 11 değer kaybederek Eylül 2011’de sona eren üç aylık dönemden bu yana en sert düşüşü kaydetti. Lira euro karşısında yüzde 12 ile 2008’den bu yana en büyük kaybı verdi. Avrupa Birliği Türkiye’nin total ticaretinin yüzde 40’ını oluşturuyor.

Akbank TAS traderlarından Emir Baruh, küresel büyüme endişeleri, yurtiçi güvenlik ve politik meselelere atıfta bulunarak, “Üçüncü çeyrek dönem lira için kabus gibi geçti. Problemler bir gecede çözülmeyecek ve lira en azından istikrarlı bir yerel ortam oluşana kadar baskı altında kalmayı sürdürecek” dedi.

Lira dolar karşısında bu yıl yüzde 23 zayıflayarak gelişen piyasalardaki en kötü performansı sergiledi. Türkiye’de altı ay içinde ikinci kez seçim yapılacak. Öte yandan ülkenin doğusunda tansiyon arttı. Fed’in faiz oranlarını artırmaya yaklaşması ve Çin’deki yavaşlama da yatırımcının riskli varlıklara olan iştahını azalttı. Yabancı yatırımcı net 6 milyar dolardan fazla değerde Türk hissesi ve tahvili sattı.