Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de ADP özel sektör istihdamı Eylül ayında 200.000 ile beklenenden fazla artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 190.000 seviyesindeydi.

ADP Research Institute’un Çarşamba günü açıkladığı verilere göre ABD’li şirketler Eylül ayında 200,00, istihdam sağladı.

Bloomberg anketine katılan 45 ekonomistin tahminlerinin medyanı 190,000’lik bir artışa işaret ediyordu. Tahminler 120,000 ila 215,000 arasında değişiklik gösteriyordu. Ağustos ayı verisi 190,000’den 186,000’e revize edildi.

Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü açıklayacağı verinin, hükümet kurumları dahil işverenlerin Eylül ayında 200,000 istihdam sağladığını göstermesi bekleniyor. İşsizlik oranının ise yüzde 5.1 ile Nisan 2008’den bu yana en düşük seviyede kalması öngörülüyor.

ADP Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahu Yıldırmaz, veriye ilişkin olarak "Büyük şirketler, zayıf küresel talep ve yüksek doların etkilerinden kurtulmaya başlamış gibi görünüyor. Ancak, küçük şirketler, ABD ekonomisinin direncine yönelik endişelerin artması ve tüketici güveninin azalması nedeniyle geri çekilmiş olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Analistler ise cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarının kritik olduğunu belirterek, benzer sonuçların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) işgücü piyasasında ek iyileşme şartını büyük oranda karşılayacağına işaret ediyor.

Faiz artırımına hazırlanan Fed'in iki kriterinden biri istihdamda daha fazla iyileşme sağlanması, diğeri ise enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine geri döneceğinden makul düzeyde emin olunmasıydı.