Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son çeyrek dönemde satış dalgası görüleceğini öngören ABD Hazine tahvil piyasası analistleri, Fed’in faiz oranlarını artırmadan kaçınması ve hisselerin dünya genelinde gerileyerek 10 yıl vadeli tahvil faizlerini 1 ayın en düşük seviyesine itmesi ile beklentilerini indiriyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre gösterge tahvil faizleri 2015 yılı sonunda Çarşamba günkü yüzde 2.10 seviyesinden yüzde 2.45’e tırmanacak. Analistler üst üste 4 haftada da projeksiyonlarını düşürdü. Ağustos ayında tahminler yüzde 2.56 seviyesindeydi.

Küresel hisse senedi göstergesi, Fed Başkanı Janet Yellen’in faiz oranlarını 17 Eylül’de artırmaktan kaçınmasından bu yana yaklaşık yüzde 6 geriledi. Yellen söz konusu kararda uluslararası belirsizlik ve cansız enflasyonun etkili olduğunu belirtti. Merkez bankasının tercih ettiği fiyat baskıları göstergesi bu yıl yüzde 0.3’ü aşmadı. Öte yandan işgücü piyasasının güçlenmesi politika yapıcılarda 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez yapılacak faiz artışı baskılarını artırdı. Yellen ve William C. Dudley dahil olmak üzere merkez bankası yetkilileri son günlerde faiz artırımın bu yıl gerçekleşmesi olasılığının yüksek olduğunu dile getirdi.

Melborune’deki Commonwealth Bank of Australia tahvil araştırma müdürü Adam Donaldson, “Piyasa destek görecek ve Fed uzun bir periyotta sınırlı bir sıkılaştırma olacağına dair rehberlik sağlamakla mecburiyetinde kalacak. Fed için dünyanın geri kalanı beklemede kalırken ve politikayı gevşetmeyi planlarken faizleri artırma çok zor” dedi.

Tahviller Çarşamba günü gerileyerek iki günlük ralliyi sonlandırdı. 10 yıl vadeli tahvil faizi New York saati ile 06.36’da 5 baz puan yükseldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 13/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 4.06 dolar düşüş ile 99 1/8 oldu.

Donaldson, “Tahvil faizleri yıl sonunda yüzde 2.10 ila 2.30 arasında bir aralıkta olacak ve merkez bankası gösterge faizi önümüzdeki birkaç yılda yüzde 1.5’in üzerine çıkarmada zorlanacak” diye konuştu.