Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son dört yılın en kötü çeyrek dönem performansını gösteren ABD hisse senetleri, dün son üç haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Yatırımcılar alımlarını, üçüncü çeyreğin en fazla darbe almış sektörleri olan enerji, ham madde ve sağlık alanındaki bazı şirketlerinin hisseleri üzerinde yoğunlaştırdı. Bu sektörler, Haziran ayından bu yana en hızlı düşüşünü gösteren Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki 10 sanayi grubu arasında en fazla düşen sektörlerdi. Bu 10 sanayi grubunun tümü dün yukarı yönde hareket ederken, volatilite bir haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Boston'da Eaton Vance Management  büyüme hisseleri başkan yardımcısı Lew Piantedosi, "Özellikle biyoteknoloji sektöründe, ağır darbe almış şirketlerin bazılarına geri dönüşler görüyoruz ve sanırım bu denli sert düşüşler sonrası böyle bir hareket bekleniyordu," dedi ve "Ayrıca çeyrek dönem sonu olması dolayısıyla vitrin süslemesi niteliğinde bazı haeketler de vardı" şeklinde görüş bildirdi.

UBS AG stratejisti Boris Rjavinski, 25 Eylül tarihli bilgilendirme notunda, yatırımcıların, emeklilik fonları yöneticilerinin çeyrek dönem sonu olması nedeniyle portföylerini yeniden dengelemeleri sonucu, hisse senetlerinde 21 milyar dolar ila 26 milyar dolarlık alış ve tahvillerde bir miktar satış beklemeleri gerektiğini söylemişti.

S&P 500 Endeksi dün yüzde 1.9 ile 8 Eylül'den bu yana en hızlı yükselişini göstererek 1,920.03 puandan kapandı. Endeks üçüncü çeyrekte yüzde 6.9 düştü. Dow Jones Endeksi 235.57 puan ya da yüzde 1.5 yükselerek 16,284.70 puandan günü tamamladı. Dow Haziran ayıdnan bu yana yüzde 7.6 kaybetti. Nasdaq Bileşik Endeksi dün yüzde 2.3 yükselirken, Russell 200 Endeksi yüzde 1.6 tırmanarak sekiz gün süren düşüşünü sonlandırdı.

Volatiliteyi ölçen Chicago Board Options Exchange Volatility ya da bilinen adıyla VIX Endeksi son 28 seans boyunca 20 seviyesinin üzerinde kapandı. Bu, 20 seviyesi üzerinde Ocak 2012'den bu yana en uzun seyri işaret ediyor. Endeks Çarşamba günü yüzde 8.7 ile son yedi seansın en hızlı kaybını göstererek 24.50'ye geriledi. ABD Borsalarında dün yaklaşık 8.5 milyar hisse el değiştirdi. Bu üç ayın ortalamasının yüzde 16 üstünde.