Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya ekonomisindeki zayıflık ve Asya’daki yavaşlama ülkenin iş dünyasında güveni baltalıyor. Merkez bankası tarafından en son açıklanan ankete göre büyük imalatçılarda güven kötüleşiyor.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Perşembe günü açıkladığı verilere göre büyük imalatçı şirketlerin güven gösterge olan Tankan Endeksi, Haziran ayındaki 15 seviyesinden Eylül ayında 12’ye geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 13 seviyesindeydi. Endeksin Aralık ayında 10 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Japonya ekonomisinin 3. çeyrek dönemde daraldığına yönelik endişeler artıyor. Ekonominin daralması, ülkenin Başbakan Shinzo Abe’nin göreve geldiği 2012’den bu yana ikinci kez resesyona girmesi ile sonuçlanabilir. Yenin zayıflamasından fayda sağlayan ve Abe yönetimi altında karları artan büyük şirketler yurtiçi yatırımın genişletilmesine yönelik henüz kayda değer bir taahhüt vermiş değil.

Hem Abe hem de Guvernör Haruhiko Kuroda, ekonominin deflasyondan uzak tutulması ve büyüme yolunda ilerlemesi için yatırım ve ücret artışlarının gerekli olduğunu belirtti.

Tokyo’daki Meiji Yasuda Life Insurance Co. ekonomistlerinden Yuichi Kodama, “Tankan sonuçları, Japonya görünümünün karanlık göründüğüne işaret ediyor” dedi. Kodama, ülke ekonomisinin son çeyrekte yüzde 0.9 daraldığı tahmininde bulundu.