Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, dün açıklanan özel sektör istihdam verisinin işe almalarda artış olduğunu göstermesinin ardından, Cuma günü açıklanacak olan ve Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirebilecek tarım dışı istihdam verisi öncesi, kayıplarını korudu. Platin ve palladyum değer kazandı.

Spot altın Çarşamba günkü seviyesine göre fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 12:04'te ons başına 1,115 dolarda kaldı. Metal dün yüzde 1.1 kayıpla iki haftanın en düşük seviyesine gerilemişti.

Platin yüzde 0.6 yükselişle ons başına 912.93 dolara çıkarak dört günlük kaybını sonlandırırken, palladyum yüzde 0.7 yükselişle ons başına 657 dolara ulaştı. Salı günü açıklanan veri, Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) üç yılşın en düşük seviyesi yakınında istikrar kazandığını gösterdi ve bu durum, otomobil parçalarında kullanılan metale yönelik talebin artacağı beklentilerini güçlendirdi.

Altın, ABD'nin iyileşen ekonomi ile birlikte faiz artırımına gitmeye hazırlanmasının etkisi ile beş çeyrektir üst üste düşüş gösterdi. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. ADP özel sektör istihdam verisinin gösterdiği üzere, ABD'de şirketler Eylül ayında işe alımları artırdı. Bu durum, zayıf küresel talebe karşın, işgücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini işaret ediyor. ABD'de Cuma günü, Ağustos ayına göre hızlanması beklenen Eylül ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bilgilendirme notunda, "Altın fiyatları iyi çıkan ABD verilerinin baskısı altında kaldı," dedi ve "ADP verisi, ABD'de tarım dışı istihdamın Eylül ayında tahminleri aşabileceğini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkanı Janet Yellen, 24 Eylül'de yaptığı açıklamada, merkez bankasının 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tuttuğu faizi, ekonominin yolunda gitmesi ile birlikte, bu yıl artırabileceğini kaydetti. Traderlar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 41 ve Ekim'de yüzde 16 olarak görüyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 0.37 ton düşerek 1,526.55 dolara geriledi ve beş gün süren kazancını durdurdu.