Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelindeki yatırımcılar için 2015 yılı unutulması gereken bir yıl haline geliyor. Hisse senetleri, emtia piyasaları ve Döviz fonlarının hepsi kırmızı alanda ve tahvillerdeki küçük artışlar ise küresel ekonomideki düşük enflasyon ile siliniyor.

4 yılın en sert çeyrek dönemlik düşüşünü kaydeden MSCI Tüm Dünya Hisse Senedi Endeksi, 2015’te temettüler dahil olmak üzere yüzde 6.6 geriledi. Bloomberg Emtia Endeks yüzde 16 düşüş gösterdi. Parker Global Strategies LLC’nin döviz fonlarının göstergesi olan endkesi yüzde 1.8 düşüş kaydetti. Sabit getiri, güvenli liman sağlamakta başarısız oldu denilebilir. Bank of America Corp.’un küresel tahvil endeksi yalnızca yüzde 1 yükseldi. Uluslararası Para Fonu endeksine göre dünyada tüketici fiyatları yüzde 2.5 yükseliş gösterdi.

Hisse fiyatlarının artış gösterdiği 3 yıllık bir dönemin ve rekor seviyedeki parasal gevşemenin ardından piyasalar şu an, Çin’den Brezilya’ya gelişmekte olan ekonomilerin zayıflaması ve şirket karlarının düşmesi ile geriliyor. Analistler, 2015 için küresel büyüme tahminlerini yıl başındaki yüzde 3.5 seviyesinden yüzde 3’e düşürdü. Diğer taraftan yaşanan çalkantı merkez bankalarında teşvik programlarının devam ettirilmesi baskısı yarattı. Traderlar, Fed’in faiz oranlarını yıl sonuna kadar artıracağına yönelik beklentilerini düşürdü.

MSCI’nin küresel hisse senedi endeksi üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 10 geriledi. Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 14 ile 7 yıl önceki küresel finans krizinden bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Hisse senetleri, faiz oranları, para birimleri ve ham maddelerdeki fiyat dalgalanmalarının göstergesi olan Bank of America Piyasa Risk Endeksi’nin ortalama seviyesi üçüncü çeyrekte 2011 yılı sonundan bu yana en yüksek seviyedeydi. VIX olarak bilinen ve türbülans göstergesi olan Chicago Board Options Exchange Volatilite Endeksi Ağustos ayında 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Çin, finans piyasalarındaki sert düşüşlerin ardından yatırımcılar için en büyük endişe kaynağı oldu. Piyasalardaki kargaşanın ardından ülke ekonomisinde 1990’dan bu yana görülen en kötü yavaşlamanın derinleştiği kaygıları alevlendi. Şanghay Bileşik Endeksi üçüncü çeyrek dönemde yüzde 29 gerileyerek dünya genelindeki en sert düşüşü kaydetti. Yuan, Ağustos ayında devalüe edilmesinin ardından yüzde 2.4 zayıfladı.