Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, teknoloji şirketlerinin Çin verisinin ardından yukarı hareketlenmesi ile yükselişi ikinci güne taşıyor. Çin’in imalat sanayindeki yavaşlamanın istikrarlaşırken, artış gösteren emtia fiyatları materyal üreticilerini yukarı itti. Güney Kore para birimi von, 2011’den bu yana en büyük iki günlük yükselişi kaydetti.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Taiex Endeksi’nin 3 haftanın en sert yükselişini göstermesine öncülük etti. Bloomberg Emtia Endeksi’nin yükselişi 3. güne taşıması ile birlikte Kumho Petrochemical Co. Seul’da yüzde 5.5 değerlendi ve materyal şirketlerinde yükselişleri hızlandırdı. Güney Kore hisseleri, ülkede fabrika üretimini beklenmedik şekilde yükselmesinin ardından yüzde 1 değerlendi. Von dolar karşısında yüzde 0.7 güçlendi. Çin piyasaları bir hafta boyunca kapalı olacak. Hong Kong piyasaları Cuma günü yeniden açılacak.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 yükselerek Hong Kong saati ile 13.06’da 797.84 puana geldi ve Çarşamba günkü yüzde 2’lik artışı genişletti. Çin’in resmi imalat sanayi göstergesi Eylül ayında 3 yılın en düşüğüne yakın seviyede istikrarlaşma gösterdi ve hükümetin uyguladığı teşvik önlemlerinin imalat sanayindeki zayıflığa karşı etkili olduğu sinyali verdi. Gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi göstergesi 2011 yılından bu yana en kötü çeyrek dönemi geçirdi. Çin’deki yavaşlama ve ABD’de faiz oranlarının artırılacağı beklentileri, yatırımcıların gelişen ekonomilerden 40 milyar dolar geri çekmesine yol açtı.

Manila merkezli Rizal Commercial Banking Corp. traderlarından Nescyn Presinede, “Çin’den gelen istikrarlaşma sinyalleri, gelişen piyasalardaki güven açısından pozitif. Yatırımcılar, Çin’deki yavaşlama ile ilgili alarm halinde çıkması ile yeniden fon girişleri göreceğiz” dedi.