Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 48.8'e düştü. Bu veri Ağustos ayında 49.3 seviyesindeydi.

Türkiye sanayisine yönelik öncü göstergeler sektördeki bozulmanın üçüncü çeyreğin son ayında hızlandığına işaret etti.

Markit-İstanbul Sanayi Odası Satın Alma Yöneticileri Endeksi Eylül'de 0.5 puan düşüşle 48.8'e geriledi ve Nisan'dan bu yana en düşük düzeye indi. Böylelikle 2015'in ilk 9 ayında imalat sanayi göstergesi sadece iki ayda yükselişe işaret etmiş oldu. Yeni siparişlerdeki düşüş dokuzuncu aya ulaşırken, Firmalar satın alma faaliyetlerini 2014 yılının Temmuz ayından beri görülen en sert hızda yavaşlattı. Girdi stoklarını da zayıf piyasa koşullarından dolayı azalmaya devam etti.

Türk Lirasındaki değer kaybı girdi fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etti ve girdi fiyatlarının Eylül ayındaki artışı 2014 yılının Şubat ayından bu yana gözlenen en yüksek artış oldu. Buna bağlı olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu son 19 ayın en yüksek değerine ulaştı.

Eylül anketinde ortaya çıkan olumlu gelişmeler arasında zayıflayan Türk Lirasının da etkisiyle yeni ihracat siparişlerindeki artışın hızlanmış olması ve istihdamdaki ılımlı artış bulunuyor.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, eylül verisinin zayıflayan liranın girdi maliyetlerinde yükselişe neden olarak enflasyon baskısı yarattığını ancak ihracata da hız kazandırdığını gösterdiğini söyledi.