Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderları Fed’in 2015’te harekete geçeceği konusunda şüphe duyuyor.

Başkan Janet Yellen’den William C. Dudley ve John Williams’a Fed yetkilileri, merkez bankasının faiz oranlarını muhtemelen bu yıl artıracağını belirtirken, tahvil piyasası faiz artışının 2016’ye kadar gerçekleşmeyeceği sinyali veriyor.

Bloomberg tarafından derlenen vadeli verilerine göre, Fed’in 15-16 Aralık toplantısında aksiyon alma olasılığı yüzde 41, Ocak ayı toplantısında faiz artırım kararı gelmesi ihtimali yüzde 48 seviyesinde. Mart ayında hareketi geçilmesi ihtimali ise yüzde 63 olarak görülüyor. Söz konusu hesaplama efektif fed fon oranının ilk faiz artırımının ardından ortalama yüzde 0.375 seviyesine geleceği varsayımını merkez alıyor. Mevcut hedef, 0 ila yüzde 0.25 arasında.

Sydney’deki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. faiz stratejistlerinden Martin Whetton, “Piyasalar, uluslararası koşulların ve volatilitenin çok zorlu olduğunu ve Fed’in faizleri artıramayacağını düşünüyor. Piyasalar Fed’e ‘sen faiz artırımı diyorsun, biz daha değil diyoruz’ mesajı veriyor” diye konuştu.

ABD Hazine tahvilleri, Perşembe günü 4 günden bu yana ilk kez geriledi. 10 yıl vadeli tahvil faizi 3 baz puan yükselerek Londra saati ile 06.43’te yüzde 2.06 seviyesine geldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 7/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 2.19 dolar gerileyerek 99 14/32 oldu. Tahvil faizi Çarşamba günü yüzde 2.03 ile 5 haftanın en düşük seviyesine gördü.

Fed, Eylül ayındaki toplantısında faiz oranlarını artırmadan kaçındı ve ekonomik genişlemeye yönelik küresel risklere atıfta bulundu. Ancak merkez bankası yetkilileri faiz artırımının bu yıl gerçekleşeceği konusunda insanlara hatırlatma yapma görevini benimsemiş görünüyor. Yellen, New York Fed Başkanı Dudley ve San Francisco Fed Başkanı Williams geçtiğimiz ay faiz artırımının bu yıl gelmesini beklediklerini belirtmişti.