Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Traderlar, gelişen piyasa hisselerini takip eden exchange-traded fonlardan (ETF), geçtiğimiz çeyrek dönemde bir yıldan uzun bir sürenin en hızlı temposunda çıkış yaptı. Traderların ETF’lerden çıkış kararı almasında Çin’deki yavaşlama, emtiadaki satış dalgası ve ABD’de faiz oranlarının artırılacağı beklentileri etkili oldu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre yatırımcılar, ABD’de işlem gören ETF’lerden Eylül itibarıyla sona eren 3 aylık dönemde 6 milyar dolar çekti ve bu miktar 2014’ün ilk çeyreğinden bu yana en yüksek olarak kaydedildi. Söz konusu ETF’ler gelişmekte olan ülke hisselerinde pozisyon alınmasına imkân veriyor.

Hem gelişen piyasa hisseleri hem de tahvillerine yatırım yapan ETF’ler 25 Eylül’de sona eren 13 haftanın 12’sinde sermaye çıkışı yaşadı. Verilere göre kayıplar totalde 12 milyar doları buldu.

New York’taki State Street Global Advisers ETF araştırma müdürü David Mazza, “Gelişen piyasaların karşı karşıya kaldığı güçlükleri gördüğünüzde yatırımcıların oraya para yatırması için güçlü olmaları gerekiyor. Yatırımcı gelişen piyasalara dönmek için performansta değişiklik yaratacak katalizör bulmalı” dedi.