Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co. (Pimco), Çin para birimi yuanın ülke merkez bankasının Ağustos’ta devalüasyon kararı almasının ardından yüzde 7’lik ek bir zayıflama göstermeye hazırlandığını öngördü. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) devalüasyon kararı gelişen piyasa varlıklarında kayıplara yol açmıştı.

Pimco’ya göre Çin Merkez Bankası mevduat faizlerini 75 baz puanlık bir indirim kararı alacak ve bankalar için zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan düşürecek. Portfolyo yöneticileri Adam Bowe, Isaac Meng ve Tadashi Kakuchi tarafından Perşembe günü yayımlanan rapora göre yatırımcılar Güney Kore vonu ve Malezya ringgiti dahil olmak üzere Asya gelişen piyasa para birimlerinde düşüler bekleyebilir.

Çin’in 11 Ağustos’ta para birimini devalüe etme kararı alması, hükümetin ekonomideki yavaşlamayı sonlandırmada zorladığı endişesi yaratmıştı. Yuanın devalüasyonu üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen hala etkiliyor. Şanghay Bileşik Endeksi üçüncü çeyrek dönemde yüzde 29 geriledi. Asya para birimleri 7 yılın en sert kayıplarını verdi.

Raporda, “Özel sermaye harcamaları ve emlak fiyatlarının zayıflayarak istihdam ve tüketici harcamaları üzerinde negatif yansımalar yapmasını bekliyoruz. PBOC’un büyük politika aksiyonları alacağını öngörüyoruz” ifadeleri kullanıldı.