Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonu ihracatının, hedefin altında gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, "İhracatımızın, hedeflenenin yüzde 10'un çok altında bir gerileme ile gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanılığı toplantı salonunda, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Zeybekci, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Zeybekci, Türkiye İharacatçılar Meclisinin (TİM) eylül ayına ilişkin açıkladığı dış ticaret verilerine ve ihracattaki düşüşe ilişkin bir soru üzerine, eylül ayı içerisinde Kurban Bayramı'nın gerçekleştiği 3 iş gününün kaybedilmesinin dış ticaret rakamlarına yansıdığını söyledi.

Bu iş günü kayıplarının yaşanmaması durumunda eylül ihracatında yüzde 8 civarında bir düşüş beklediklerini dile getiren Zeybekci, geçen seneden kaynaklanan dolar/avro paritesinin negatif baz etkisinin ortadan kalkmasıyla Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı rakamlar itibarıyla daha olumlu geleceğini düşündüklerini ifade etti.

Yıl sonunda ihracatın, hedeflenenin yüzde 10'un çok altında bir gerileme ile gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Zeybekci, bunun en büyük nedenlerinin parite etkisi ile ham madde ve enerji fiyatlarındaki düşüşün ihracat fiyatlarının birim fiyatlarını aşağıya doğru çekmesi olduğunu belirtti.

- İki ülke arasındaki ticarete enerji ve ham madde fiyatlarının etkisi-

İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine ilişkin bir soru üzerine de enerji ve ham madde fiyatlarından kaynaklanan düşüşün İran'dan olan ithalatı yüzde 35 seviyesinde aşağıya çektiğini ifade eden Zeybekci, bu kalemler dışındaki iki ülke arasındaki mal ticaretinin artıda olduğunu kaydetti.

Zeybekci, İran'ın Türkiye'ye ihracatında yüzde 9, Türkiye'nin İran'a ihracatında ilk 8 ayda yüzde 18 civarında bir artış yaşandığını belirterek, sadece mal ticareti olarak bakıldığında iki ülke arasındaki ticarette yüzde 10 civarında bir artışın söz konusu olduğunu bildirdi.

- "Türk dostlarımızın yerinin boş olmasını istemiyorum"

Nimetzade de ambargolar kalktıktan sonra Avrupalı firmaların ülkelerinde yatırım yapmaya çok hevesli olduklarını dile getirerek, özellikle enerji konusunda Türk firmalarının İran'a gelerek yatırım yapmalarını istediklerinin altını çizdi. "Bu yatırım esnasında Türk dostlarımızın yerinin boş olmasını istemiyorum" diyen Nimetzade, Türkiye ile aralarında kültürel, dini ortaklıklarının olduğunu, İran'da yatırım yapan Türk firmalarının çok memnun kaldıklarını söyledi.


AA