Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17.20'de güncellendi)

ABD hisseleri, imalat sanayinin Eylül ayında duraksadığını gösteren verinin ardından geriliyor. Standard & Poor’s 500 Endeksi Çarşamba günü 3 haftanın en büyük yükselişi göstermişti.

S&P 500, Çarşamba günü yüzde 1.9 artış ile üçüncü çeyrek kaybını yüzde 6.9’a indirmesinin ardından yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 10.05’te 1,911.82 puana geldi.

ABD’de imalat sanayi, doların güçlenmesi ve yurtdışında piyasaların cansızlaşması ile Eylül ayında duraksadı. İmalat sanayinde siparişler Kasım 2012’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Institute for Supply Management’ın (ISM) imalat sanayi endeksi 50.2’ye gerileyerek düşüşü 3. aya taşıdı ve Mayıs 2013’ten bu yana en zayıf seviyeye indi. Endeks bir önceki ay 51.1 seviyesindeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 50.6 seviyesindeydi.

Londra’daki Robert W. Baird & Co. yöneticilerinden Patrick Spencer, “Kötü bir çeyrek dönemi arkamızda bıraktık. Bu çeyrek dönemde tüm gözler verilere odaklanan Fed’de ve karlarda. Çin ekonomisi istikrarlaşıyor, kötüleşmiyor” dedi

Çin’in resmi imalat sanayi göstergesi 3 yılın en düşüğüne yakın bir seviyede tutunarak hükümetin aldığı teşvik önlemlerinin istikrarlaşmada etki gösterdiğine işaret etti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ile ilgili endişeler ve Fed’in faiz politikası hakkındaki kafa karışıklığı S&P 500’ün ardı ardına aylık düşüş göstermesine ve piyasa türbülansına yol açtı.

Perşembe açıklanan verilere göre, ABD'de geçen hafta ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 277 binle beklentilerin üstünde gerçekleşti. Analistler, Mayıs ayının 3. haftasından bu yana 280 binin altında seyreden işsizlik maaşı başvurularını istihdamdaki iyileşmenin sürdüğü şeklinde değerlendirirken, Cuma günü açıklanacak Eylül ayı istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı açısından kritik olduğu vurguluyor.

(17.20'de güncellendi)