Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD’de imalat sanayi, küresel talebin zayıflaması ile kötüleşti. ABD’de ISM imalat PMI Endeksi Eylül’de 50.2 seviyesinde gerçekleşti, ekonomist beklentileri 50.6 seviyesindeydi.

ABD’de imalat sanayi, doların güçlenmesi ve yurtdışında piyasaların cansızlaşması ile Eylül ayında duraksadı. İmalat sanayinde siparişler Kasım 2012’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Institute for Supply Management’ın (ISM) imalat sanayi endeksi 50.2’ye gerileyerek düşüşü 3. aya taşıdı ve Mayıs 2013’ten bu yana en zayıf seviyeye indi. Endeks bir önceki ay 51.1 seviyesindeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 50.6 seviyesindeydi.

Veri, Çin’den Euro Bölgesi’nde ekonomileri gelişme göstermekte zorlanması ile birlikte ihracat talebinin Temmuz 2012’den bu yana en zayıf seviyede olduğunu gösterdi. ABD’de tüketici harcamalarının dirençli olması imalat sanayini desteklerken, güçlenen dolar yabancıların Amerikan malı alımı yapmasını güçleştiriyor.

FTN Financial ekonomistlerinden Jay Morelock, “İmalat sanayi görünümü olumlu değil. Talebin yavaşlaması ve doların güçlenmesi aynı zamanda gerçekleşiyorsa ihracat darbe alır” dedi.

ISM’in yeni sipariş göstergesi 51.7’den 50.5’e geriledi. Üretim göstergesi 53.6’ten 51.8’e indi. İhracat siparişleri 46.5 seviyesinde tutundu. Fabrika istihdamı bir önceki ayın 51.2 seviyesinden Eylül’de 50.5’e düştü.

ABD'nin Markit imalat nihai PMI'ı Eylül'de 53.1 ile beklentilerin hafif üüzerinde geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 53.0 seviyesindeydi.