Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, ilk kez konut alanlar için konut kredisi ön ödeme miktarını, beş yıl sona ilk kez indirdi. Böylelikle Banka, Kasım atından bu yana yapılan beş faiz indiriminin ekonomik yavaşlamayı durduramamasının ardından emlak piyasasına yönelik desteğini artırdı.

Çin Merkez Bankası, satın alma kısıtlamalarının olmadığı kentlerde, minimum mortgage ön ödemesini yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürdü. Önceki oran, hükümetin emlak spekülasyonunu önlemek için yüzde 20'den yaptığı artırımın ardından, 2010 yılınan bu yana değişmemişti.

Bu adım, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın, mali ve parasal teşviklerin çok faydalı olmamasının ardından, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde talebi güçlendirmek istemesiyle birlikte, emlak piyasasında bir yılldır sürdürülen gevşemeyi genişletti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 6.8 büyümesi bekleniyor. Bu hükümetin yüzde 7 olan büyüme hedefinin altında.

Hong Kong'da Mizuho Securities Asia Ltd. şef Asya ekonomisti Shen Jianguang, "Çin'deki yavaşlama ortamında, emlak piyasasının büyümeye destek yönünde rolü çok daha öneml arz ediyor ve hükümeet bunu açıkça görüyor," dedi ve "Bu, emlak yatırımlarını ve tüm ulusal ekonomiyi desteklemeye yönelik büyük bir stratejinin bi rparçası" şeklinde görüş bildirdi.