Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalardan yaşanan sermaye çıkışları, bu yıl 1988’den bu yana ilk kez girişleri aşma yolunda ilerliyor. Çin’deki yavaşlamanın yarattığı endişe, para birimlerindeki satış dalgası ve ABD’nin faiz oranlarını artırmaya yaklaşması riskli varlıkların çekiciliğini azaltıyor.

Institute of International Finance’in 30 ülkenin verilerinden yaptığı derlemeye göre yatırımcılar, gelişmekte olan piyasalardan 2015’te tahmini olarak 540 milyar dolar çekecek. Buna göre yabancı sermaye girişleri ise 548 milyar dolara düşecek, bu miktar geçtiğimiz yılın yarısı civarında ve 2008’deki finans krizi döneminde kaydedilen miktarın altında. Aynı zamanda yerel sermaye çıkışları, piyasa volatilitesinin yükselmesi ve net akışları negatif alana itmesi ile ivmeleniyor.

Çin büyümesi ile ilgili endişeler ve Fed’in sıfır seviyesine yakın olan faizleri artırmaya hazırlanması, Kolombiya’dan Kazakistan’a gelişen piyasaları sarstı ve emtiadaki gerilemenin derinleşmesine yol açtı, Rusya ve Brezilya gibi ülkelere yönelik güven zayıfladı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri bu yıl yüzde 4 ile 2009’dan bu yana en yavaş genişlemeyi göstermeye hazırlanıyor.

IIF analistleri, Perşembe günü yayımlanan raporda, “2008 krizinden farklı olarak gelişen piyasalardan yaşanan geri çekilmeler öncelikli olarak içsel faktörlerden kaynaklanıyor, temelde gelişen piyasalardaki büyümenin yavaşlamasını yansıtıyor ve Çin’in ekonomisi ve politikaları ile ilgili belirsizliğin artması ile şiddetleniyor. Pek çok gelişen piyasa emtia ihracatçısı önemli sınırlamalarla karşı karşıya geldi. Küresel talep görünümünün gerilemesi ile sert fiyat düzeltmeleri yaşandı” değerlendirmesi yaptı.