Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’nin ekonomik olarak güçlenmesi doları destekliyor ancak ekonominin zayıfladığına yönelik sinyaller de dolarda yükselişe engel olmayabilir. Credit Suisse Group AG stratejistleri dolarda rallinin her iki senaryoda da devam edebileceğini belirtiyor.

Dolar, Fed’in faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutma kararı aldığı 17 Eylül’den bu yana önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Doların izleyeceği seyir için traderlar Cuma günü açıklanacak istihdam verilerine odaklanmış durumda.

İşgücü piyasasının güçlü olduğuna işaret eden bir veri doları güçlendirerek traderların Fed’in gösterge faizi bu yıl artıracağı iddialarını artırmalarına neden olabilir. Ancak Credit Suisse analistlerine göre veriden ters bir sonuç gelmesi 2015 için faiz artırım beklentilerinin gerilemesine yol açarken, doların düşmesini sağlamayabilir. Bunun nedeni, dünyanın en büyük ekonomisinin yavaşladığına yönelik işaretlerin Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nı parasal teşviki devam ettirmeye sevk edebilecek olması olarak görülüyor. AMB ve BOJ’un teşviki sürdürmesi euro ve yeni zayıflatıyor.

New York’taki Credit Suisse küresel Döviz stratejisi müdürü Shahab Jalinoos, “ABD’nin zayıflaması genel olarak küresel büyümenin zayıfladığı temasına katkı sağlar ve o zaman odak noktası bu duruma karşı tepki vermesi beklenen ve bu baskıyı gören merkez bankalarına çevrilir” dedi.

Doların 6 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini akip eden Intercontinental Exchange Inc.’in Dolar Endeksi üçüncü çeyrek dönemde yüzde 0.9 yükseldi. Endeks, 17 Eylül’den bu yana yüzde 1.7 artış kaydetti.

Dolar yen karşısında New York saati ile 13.35’te 119.75 yenden işlem gördü. Dolar euro karşısında 1.1190 dolar oldu. Credit Suisse doların yen karşısında yıl sonunda 122 yen ve euro karşısında 1.10 dolar olacağını öngörüyor.

Ekonomistler, ABD’li işverenlerin geçtiğimiz ay 201,000 istihdam sağladığını tahmin ediyor. İşsizlik oranının yüzde 5.1 ile 2008’den bu yana en düşük seviyede değişiklik göstermemesi bekleniyor.