Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Çin’in ekonomisini teşvik etmek için çabaları hızlandırması ve istihdam verisinin ABD’de faiz artırım görünümünü destekleyeceği iddiası ile değerleniyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 yükselerek Londra saati iel 08.05’te 349.53 puana geldi. Hisseler Perşembe günü düşüş gösterdi. ABD’nin imalat sanayi Eylül’de gerileme gösterdi. Endeks bu hafta yüzde 0.1’lik bir artış kaydetmeye ilerliyor.

Başkan Janet Yellen dahil olmak üzere Fed yetkilileri ABD’de toparlanmanın sağlam olduğunu belirtiyor ve ekonominin borçlanma maliyetlerinde yapılacak bir artışa dayanabileceğini savunuyor. Yatırımcıların bunun kanıtını görmek için işgücü piyasası verisini takip ediyor olacak. Ekonomistler istihdamda Eylül ayında 200,000’den fazla yükseliş görülmesini bekliyor.

Traderlar Fed’in faiz artırım kararını bu ay alacağına yüzde 20’lik bir ihtimal veriyor. Aralık olasılığı yüzde 44, Ocak ihtimali yaklaşık yüzde 52 seviyesinde.

Çin mortgage için ödenmesi gereken minimum miktarı düşürdü ve yolcu araçlarına uygulanan vergiyi azalttı. Ülke yıllık ekonomik büyüme hedeflerine ulaşmaya çalışıyor.