Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinin ralli yapması ve yatırımcıların ABD’de açıklanacak istihdam verisini beklemeleri ile haftalık yükseliş göstermeye hazırlanıyor. İstihdam verisi ABD’de faiz oranlarının artırılacağı tarih ile ilgili ipucu sağlayabilir. Malezya ringgiti Asya para birimlerindeki düşüşlere öncülük ediyor.

Hang Seng China Enterprises Endeksi, işlemlerin tatilin ardından yeniden başlaması ve Çin hükümetinin ekonomiye yönelik hedefli teşvik önlemlerini hızlandırması ile yüzde 3.2 yükseldi. China Resources Land Ltd., merkez bankasının ilk kez konut alımı yapacak kişiler için minimum ödeme miktarını düşürmesinin ardından Hong Kong’da yüzde 8 prim yaptı. Malezya ve Filipin hisseleri yüzde 0.4 değer kaybetti. Ringgit dolar karşısında yüzde 1 zayıfladı. Tayland bahtı kayıpları 2006’dan bu yana en düşük seviyeye genişletti. Güney Kore vonu iki günlük yükselişi sonlandırdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükselerek Hong Kong saati ile 13.03’te 799.85 puana geldi ve u haftaki artışı yüzde 1.4’e genişletti. Endeks, Çin ekonomisinin yavaşladığı endişesi ve ABD’de borçlanma maliyetlerinin yükseleceği beklentisinin gelişen piyasa varlıklarını zayıflatması ile 2011’den bu yana en kötü çeyrek dönemi kaydetti. Ekonomistler ABD’li işverenlerin Eylül’de 201,000 istihdam sağladığını öngörüyor.

Singapur merkezli Project Asia Research yöneticisi Attila Vajda, “Fed’in faiz artırım zamanlamasını tahmin etmeye çalışan yatırımcılar çok ihtiyatlı bir yaklaşım sergileyecek” dedi.